ZETApress

hírportál

Élő Fal Budapesten

Roger Waters, a Pink Floyd kreatív géniusza 2011-ben turnéra indul mesterművével Európában. 20 év után most először színpadon a Fal, mely Budapesten június 22-én lesz látható a Papp László Sportarénában.

2011 tavaszán a Fal elindul első ? és valószínűleg utolsó ? európai turnéjára. Az elmúlt 30 évben ez a lehetőség szóba sem kerülhetett, hiszen a show túlságosan nagy volt ahhoz, hogy utaztatni lehessen. Napjainkra azonban az újonnan épült arénák és a turnék technikai fejlődése megoldotta ezt a problémát.

Több hónapnyi aprólékos tervezés után Roger Waters felújította az előadást, megtartva azt csodálatos extravaganciát amelyet a Fal mindig is magáénak tudhatott és ami legendássá tette ? így adva át egy újabb generációnak a lélegzetelállító hang- és vizuális élményt.

Roger Waters a videó-grafika és vizuális látványtervezés dinamikus fejlődésének segítségével teljesen új megoldásokkal tudja bemutatni a történetet és a dalokat; magát a falat ? egy közel 3000 négyzetméternyi díszletet ? is óriási kivetítőként használva.

A show tartalmazza az összes olyan speciális elemet, ami az eredeti, Gerald Scarfe féle megközelítésben látható volt: térhatású kvadrofonikus hangzás, pirotechnika, fényjáték, gigantikus felfújható bábúk, videó bejátszások és rengeteg effekt.

A színpadon Roger Waters mellett Dave Kilminster (gitár), Snowy White (gitár), G. E. Smith (gitár), John Carin (billentyűs hangszerek), Harry Waters (billentyűs hangszerek), Graham Board (dob), valamint Robbie Wyckoff, Jon Joyce, Michael Lennon, Mark Lennon, Kipp Lennon (vokál) játszik majd.

30 évvel ezelőtt, amikor a Falat írtam, ijesztően fiatal voltam még ? emlékszik vissza Roger Waters. ? A köztes években rájöttem, hogy a félelmeim és veszteségeim a szükségszerűen velük járó gúnnyal, szégyennel és büntetéssel együtt olyan szélesebb körű aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus, a vallás, vagy bármi más. Ezeket a gondolatokat és ?izmusokat is ugyanazok a félelmek irányítják, mint amelyek a saját fiatal életemet is befolyásolták.

A Fal olyan Pink Floyd klasszikusokkal dicsekedhet, mint a Comfortably Numb, Another Brick In The Wall, Mother, Run Like Hell vagy Young Lust, és több millió rajongója van szerte a világban. Már 1980-as megjelenésekor óriási siker volt, a legtöbbet eladó lemezzé vált, és a mai napig őrzi a helyét az öt legnagyobb példányszámot produkáló albumok között.

A mostani turné a Roger Waters és Pink Floyd rajongók számára egy kivételes lehetőséget jelent, hogy lássák a Falat teljes egészében, élő zenekari kísérettel, speciálisan a turnéra tervezett, csúcstechnológiájú színpadi show keretében, amely csak fokozza az elidegenedésről és az átalakulásról szóló mű hatását. Az eredeti albumot is illusztráló Gerald Scarfe, aki a Pink Floyd kezdeti turnéján, majd az 1982-ben megjelent filmen is dolgozott, újra az alkotógárdát erősíti, új, művészi bábokat és felfújható tárgyakat tervezve a turnéra.

A mai napig a Falat csupán 31 alkalommal játszották színpadon, a Pink Floyd 1980-81-es amerikai turnéján, és 1990-ben Berlinben, a berlini fal leomlását ünnepelve. Ez utóbbi az egyik legnagyobb koncert volt, amit valaha rendeztek, fél millió néző látta a helyszínen, a Postdamer Platzon, és közel 100 millió ember nézte tévén keresztül a világ többi részén. A kritikák Roger Waters eme alkotását a legjobb koncertnek nevezték, amely etalonná vált az utána következő művészek számára. Roger Waters azonban rámutat, hogy a Fal 2011-ben ugyanolyan fontos, mint 20-30 évvel ezelőtt, ezért a legújabb technika segítségével új élettel töltötte fel a művet.

A mostani vetítési technika teljes egészében különbözik attól, amilyen lehetőségeink anno voltak, így például most már tűéles képet tudunk vetíteni egy 100 méter széles falszakaszra is ? lelkendezik Roger Waters. Talán még ennél is fontosabb a Fal politikai és szociális mondanivalója, ezért a díszlet egy részén a harcokban elesett katonák előtt tiszteleg, így minden egyes hős egy újabb téglává válik majd a falban.

Amikor ezt először csináltam, éppen csak túl voltunk a vietnami háborún; most viszont éppen az iraki és az afganisztáni háború közepén járunk, így ez egy erős háború-ellenes üzenet. Az volt a létrejöttekor és még ma is az. A Fal új megvalósítása egyben kísérlet arra is, hogy összehasonlíthassuk a régi és a jelenlegi kínos helyzeteket, amibe a világ sodródott, és ajánljuk mindazoknak, akik kiábrándultak az elmúlt években.

Miután a Falat színpadon csak az USA-ban, Angliában és egyetlen alkalommal Németországban láthatták eddig, így a turné egy soha vissza nem térő alkalom az európai rajongóknak, hogy akár saját országukban nézhessék meg a színpadi művet. Az európai turnét megelőzően Roger Waters Észak-Amerikában kel útra idén szeptemberben az előadással, az európai koncertkörút 2011 márciusában kezdődik. Miután a művész utalt rá, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó nagy turnéja, így minden helyszínen erős jegyeladásra számítanak.

A Live Nation weboldalán regisztrált tagok augusztus 26-án, 10 óra és 27-e reggel 8 óra között van elővásárlási lehetőségük az oldalon keresztül. Miután az előadásra színpad-közeli, úgynevezett kiemelt állójegyek is kaphatók lesznek, így aki biztosítani kívánja helyét, érdemes minél hamarabb megvásárolnia belépőjegyét. Augusztus 27-én, 10 órától a jegyek már minden érdeklődő számára elérhetők lesznek a Ticketpro országos hálózatában is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jótékonyság a koncerten | ZETApress

Szóljon hozzá!