ZETApress

hírportál

Teltház a MOM Palace-ban

Autóra zuhant a házTelt házas premiervetítéssel indult a klímaváltozásról szóló A hülyeség kora című film a magyar mozikban. A klímaváltozás miatti közös cselekvést szorgalmazó filmet 45 országban egyszerre mutatják be, így Magyarországon is, tegnap este 7-kor a Palace MOM Moziban, majd csütörtöktől a nagyközönségnek a Kossuth Moziban, ahol másfél hete a sajtónak már bemutatták.

A keddi premiervetítés előtt élőben kapcsolták New Yorkot, ahol Kofi Annan, volt ENSZ főtitkár és a Thom Yorke, a Radiohead énekese indította el a film világpremierjét. Az agrár-ügyekkel is foglalkozó Védegylet klímabarát borral, fair trade kávéval és kistermelői ételekkel várta büféjében a moziban megjelenteket.

A magyar premieren számos ismert közéleti szereplő vállalta a megjelenést, hogy rámutasson az éghajlat-változás elleni harc fontosságára. A film hazai kampányát nyolc magyar civil szervezet irányítja, köztük a Védegylet. Ez lesz az első alkalom, hogy ennyi híresség és civil szervezet együtt szólal fel a klímaváltozás miatt. Az eseményen megjelent 30 napi- és hetilap, tv- és rádió-csatorna.

A hülyeség kora című film egy rémképet vázol föl nekünk. A klímakatasztrófa fényében nagyon sok dolog hülyeség, amit teszünk, és abba kell hagyni. Ezek a változások ma már jóval mélyebbek kell, hogy legyenek annál, minthogy energiatakarékos izzót csavarunk be a lámpákba. Az emberiség, amely egy Föld bolygón él és nem négyen a film szerint épp most vall kudarcot. De ne legyen igaza! A film szerint időnk még van, hogy változtassunk, de nagyon kevés. A sztorija a jövőben indul és ér véget, de a mostról szól.

Petíciót is írhatunk!

Nem az a cél, hogy lebénuljunk a filmet látva, ezért is ad számtalan cselekvési lehetőséget az a nyolc szervezet, amely segíti a film útját Magyarországon. Elindult a weboldaluk, és akinek nem elég, amit itt talál, az mind a nyolc szervezethez eljuthat erről az webhelyről.

A premieren megjelent közéleti szereplőkhöz hasonlóan bárki aláírhatja a most kezdődő kampány petícióját ezen az oldalon. A petíció célja az, hogy Magyarország ? amelynek a miniszterelnöke épp az Egyesült Államokban tartózkodik az ENSZ Klíma Hetén ? vállaljon vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Bajnai Gordontól szó szerint ezt kérte Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár.

A hülyeség kora a Kossuth moziban lesz látható csütörtöktől. A moziból lehetőség lesz elvinni több tanácsadó kiadványt, és a petíciót. A petíció azt is sürgeti, hogy Magyarország kötelezze el magát egy igen jelentős, de szükséges kibocsátás-csökkentés mellet a klímaváltozást okozó gázokat illetően. Kérjük Magyarországot, hogy segítse a fejlődő országokat, amelyek már most láthatóan jobban fognak szenvedni a klímakatasztrófától ? vallja a Védegylet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Filmforgatás a Széchenyiben | ZETApress

Szóljon hozzá!