ZETApress

hírportál

Kitüntették a professzort

Charles GatiA kormányfő Egyesült államokbeli útja során kitüntetést adott át Charles Gati professzornak. A magyar származású politológus a kelet-közép-európai történelem kutatása terén végzett munkássága és tudományos életútja elismeréseként részesült a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, polgári tagozata kitüntetésben.

A John Hopkins Egyetem professzora tudományos munkáival és egyetemi oktatói tevékenységével, külpolitikai szakíróként pedig publicisztikáival járult és járul hozzá Közép-Kelet-Európa és a Szovjetunió történelmének tényszerű és árnyalt megismertetéséhez, Magyarország közelmúltjának és jelenlegi helyzetének objektív bemutatásához, valamint az 1956-os forradalom emlékének amerikai és magyarországi ápolásához.

Charles Gatit 2004-ben, 70. születésnapján a magyar-amerikai kapcsolatok ápolása érdekében adott értékes tanácsai elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a köztársasági elnök. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben ? Bajnai Gordon előterjesztésére ? a kelet-közép-európai történelem kutatása terén végzett munkássága és tudományos életútja elismeréseként részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Meghallgatták a jelölteket

A kormányfő Gadó Gábort és Wallacher Lajost javasolja a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyetteseinek. Bajnai Gordon miniszterelnök egyúttal Gadó Gábort jelöli a Versenytanács elnöki teendőinek ellátására. Az elnökhelyettesek megbízatása szeptember 26-án szombattól ? a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján ? hat évre szól.

Az elnökhelyettes-jelölteket meghallgatta meg az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága. A jogász végzettségű Gadó Gábor létrejötte óta társelnöke a Budapesti Értéktőzsde Felelős Társaságirányítási Bizottságának, 2008 óta a Közbeszerzések Tanácsának tagja. 1995-től az Igazságügyi minisztérium helyettes államtitkáraként, 2006-tól az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkáraként a civilisztikai, gazdasági jogi és az igazságügyi kodifikációval összefüggő jogszabály-előkészítő munka irányítója.

A szintén jogász végzettségű Wallacher Lajos 1993-tól 2005-ig az Igazságügyi Minisztérium munkatársa volt, 2005 óta a Gazdasági Versenyhivatal Jogi Irodájának vezetője. Elnökségi tagként részt vett a Szerzői Jogi Szakértő Testület munkájában, tagja volt többek között az Iparjogvédelmi Szakértő Testületnek, valamint a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanácsnak ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Teltház a MOM Palace-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!