ZETApress

hírportál

Filmforgatás a Széchenyiben

Budapesti Széchenyi FürdőHerendi Gábor október 24-én, szombaton kampányfilmet forgat a városligeti Széchenyi Fürdőben. A környezetvédők a budapesti rendezvény sikeres lebonyolításához önkénteseket keresnek, akik terjesztik az esemény hírét és a helyszínen koordinálják a tömeget a filmforgatáson.

A Széchenyi Fürdő külső medencéinél három-ötezer főre számítanak. A Klímafürdő éjszakai programja 10 órai kapunyitással kezdődik. 11-től fél 1-ig tart a kampányfilm forgatása Herendi Gáborral, a Valami Amerika rendezőjével és csapatával. Utána háromnegyed 4-ig fürdőzés, buli, melyben Romanek Airlines koncert és Tom Noize party lesz. Közben a közönség egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt, és masszázst is igénybe vehet. Hajnali 4-re aztán véget vetnek a zenének és bezárják a kapukat.

S miért épp október 24-én? Mert a 350.org civil kezdeményezés életre hívta a világ legnagyobb mozgalmát. Ezt a napot jelölte ki éghajlatvédelmi világnapnak, melyre már 120 országból 1500 klímaakciót regisztráltak. Több millió ember egy napon mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozást visszafordítsa. Magyarországon olyan nagyszabású rendezvényt szervezünk ezen a napon, amely méltán kerül majd be a világsajtóba.

Az október 24-i nemzetközi rendezvénysorozat helyszínei között olyan emblematikus helyek is találhatók, amelyek nagy érdeklődésre tarthatnak számot a világsajtóban. Ilyen például: búvárok merülnek alá a kihalásra ítélt korallzátonyoknál, akció a Taj Mahal-nál, hegymászók a Mont Everest csúcsán, akció a Sydney-i Operaház előtt, ahol megjelenítik valamilyen formában a 350-es számot.

Budapest is bekerülhet az ikonikus helyek közé, azaz felkerül legalább egy napra a világtérképre. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. jóvoltából a Széchenyi Fürdő látványos, tipikusan magyar helyszínként méltó otthona lesz az eseménynek, nem beszélve arról, hogy a természetes vízkincs ? legyen az termál, vagy hagyományos forrás ?, és annak megóvása szerves része a klímavédelmi programoknak szerte a világon.

Az üzenet

A 350.org mozgalom egyik célja, hogy az október 24-i világméretű akciósorozat fotóit és filmjeit a világ döntéshozói elé tárja egy biztonságosabb jövő zálogaként. 2009 ugyanis kulcsfontosságú év. Az ENSZ tagállamok képviselői decemberben Koppenhágában írják alá az új nemzetközi klímaegyezményt, amely majd a Kiotói Protokollt váltja fel, azaz több évtizedre meghatározza, hogy az országok milyen irányban indulnak el. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése felé, vagy folytatják a környezetpusztítást, felerősítve az éghajlatváltozás negatív hatásait, amelyeket ma már minden országban tapasztalhatunk: hőhullámok, árvizek, tengerszint-emelkedés, szárazság, hirtelen jövő, tomboló viharok képében.

A 350-es szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetjük a klímaváltozás okozta nagy katasztrófákat. Ma már ez az érték elérte a 390 part per million (ppm), azaz milliomod részecskét. Csakis globális összefogással térhetünk vissza erre a 350-es szintre, amelyet ez az ENSZ egyezmény meghatározhat. Tehát a 350 egy szimbólum, a jövőnk záloga, amelyet a tudósok kutatásain alapszik és a politikusok tárgyalásait is átszövi egy biztonságos ppm érték meghatározása. Erről hallhattunk A hülyeség kora című film múltheti ősbemutatóján is, a MOM Palace moziban.

Az önkénteseknek rövidesen tréninget tartanak az éghajlatváltozásról, a mozgalomról, a filmforgatásról, hogy a Széchenyi Fürdőbe érkező összes résztvevővel megismertessék a mozgalom és a rendezvény céljait és a budapesti akció elemeit. Aki csatlakozni akar hozzájuk, önkéntesnek jelentkezhet Varga Juditnál. Jelige: KFÖ, azaz Klíma Fürdő Önkéntes.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fogadj örökbe egy sellőt! | ZETApress

Szóljon hozzá!