ZETApress

hírportál

Fogadj örökbe egy sellőt!

A Klímafürdő plakátjaA cudar hideg, zuhogó eső sem tántorította el a tegnap esti flash-mobozókat, hogy a Millenáris parkból a Moszkva térig görgessenek egy hatalmas földgömböt sellők társaságában Novák Péter vezényletében.

A fürdőzőknek öltözött társaság ölben vitte partra vetett sellőit, akiket a Széchenyi Fürdőben lehet örökbe fogadni a már korábban beharangozott október 24-i Klímafürdő rendezvényen. Ahhoz, hogy a rendezvényt meg tudják tartani, a rendezőknek péntekig ezer biztos résztvevőre, potenciális sellő-örökbefogadóra van szüksége.

A sellők azon klímamenekültekhez tartoznak, akik az éghajlatváltozás miatt kénytelenek voltak elhagyni élőhelyüket, mert a tengerek savasodásnak indultak, hőmérsékletük növekszik. A klímamenekültek száma 2040-re eléri a 400 milliót. A Messzelátó Egyesület is csatlakozott a 350.org nevű nemzetközi éghajlatvédelmi mozgalomhoz, amely október 24-én a világ összes országában megrendezi az Éghajlatvédelmi Világnapot.

Ezen a napon 153 országban mintegy 2200, a magyar Klímafürdőhöz hasonló akció lesz. Több millió ember ekkor mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét amennyire lehet, mérsékelje. Ők Magyarországot mozdítják meg azon a szokásosnál hosszabb éjszakán, amikor mi az óramutatót. Az órát hajnali 3-kor 2-re kell majd visszatekerni, mivel október 25-én állunk vissza a téli időszámításra.

Nagyszabású filmforgatással egybekötött akció lesz a Széchenyi Fürdőben. Az eseményről Herendi Gábor (Valami Amerika I-II.) rendezésében készülő rövidfilmet bemutatják a világ döntéshozóinak a decemberi koppenhágai ENSZ csúcstalálkozón, hogy lényegi döntések meghozatalára sarkallják őket. Ott születik döntés ugyanis arról, mit vállalnak az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének érdekében.

Világszerte tízezrek mozdulnak meg ezen a napon, hogy a legkülönbözőbb akciókkal jelezzék az éghajlatvédelem fontosságát ? mondta Varga Judit, a szervező Messzelátó Egyesület elnöke. ? Mi Magyarországot akarjuk megmozgatni ezen az estén ? tette hozzá Novák Péter a Klímafürdő házigazdája ?, és várunk mindenkit, hogy megmutassuk a világnak, itt is van legalább ezer ember, aki fontosnak gondolja ezt az ügyet és képes magát jól érezve bekapcsolódni ebbe a nemzetközi eseménysorozatba.

Az ezer résztvevő azért is fontos, hogy a sellők számára biztosítani tudják az impozáns helyszínt (Széchenyi Fürdőt), illetve az emberek áradatát együtt tudják alakítani a forgatott filmben. Az jegyek ára alacsonyabb, mint a normál fürdő-, vagy buli-belépő. Csak 1500 forint elővételben, ami tartalmaz ingyen masszázst, amíg a masszőr tart, tombolát, zenét, a fitnesz-központ használatát, na meg persze részvételt a filmforgatáson.

A sellők holnap estig a Klímafürdő honlapján regisztrált jelentkezéssel fogadhatók örökbe, sőt aki addig öt jegyet rendel, az ötödiket ajándékba kapja. A sellők szívesen diskurálnak az éghajlatváltozásról és úszkálnak örökbefogadóikkal a medencékben a Klímafürdő alatt.

A Klímafürdő sztárvendége: Csányi Sándor, házigazdája: Novák Péter, zene: Nemjuci, Romanek Airlines, Tom Noize. Egyéb nyalánkságok: szinkronúszók, ppm mérés, tombola, CO2 megváltás, tűzzsonglőrök, masszázs, továbbá minden jegy mellé jár egy Lite Wellness Club belépő, és meghívják a vízipólósokat is.

A 350-es szám több tudományos mérés szerint az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Mára ez az érték elérte a 390-es (part per million, ppm, azaz milliomod részecske) szintet. Koppenhágában idén decemberben ennek mérsékléséről is dönteni kell. További információk Varga Judittól kaphatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nguyen Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!