ZETApress

hírportál

A Földkerülő Budapesten

Kim, a FöldkerülőMegérkezett Budapestre a 28 éves ausztráliai Kim Paul Nguyen, aki több mint egy éve kelt útra kerékpárján, a Ride Planet Earth kampány keretében. Kim tavaly augusztus 10-én az ausztráliai Brisbane-ből indult el, hogy december 6-án, Mikuláskor Koppenhágába érjen ? egy nappal az ENSZ klímakonferenciájának megnyitása előtt.

A 25-28 ezer kilométeres, kontinenseket átívelő útjának háromnegyedén járva ma érkezett meg Budapestre. Október 24-én a Széchenyi Fürdőben részt vesz majd egy nagyszabású éghajlatvédelmi akciónapon, a Klímafürdőn. Kazahsztánban csatlakozott hozzá a brit Richard Kimberley, akivel közös sajtótájékoztatót tartottak ma délután a Szimpla Kertben.

Ride Planet Earth

Kim célja, hogy útjával bebizonyítsa: a hétköznapi emberek is képesek hallatni hangjukat a bolygónkat és mindnyájunkat érint életbevágó kérdésekben, mint az éghajlatváltozás. Ráadásul ez a bolygó ? mint elmondta egy vele készült interjúban ? nem is olyan nagy, ha az ember egy fél évet utazik. Kim a hozzá csatakozó kerékpáros támogatókkal érkezik a dán fővárosba, ahol az ENSZ konferencia küldötteinek beszámol az útján szerzett tapasztalatairól, hogy meggyőzze őket egy radikális célokat kitűző új klímaegyezmény aláírásáról, amely enyhíthetné az éghajlatváltozás hatásait.

Kim barátaivalA kerékpáros utazása közben készített dokumentumfilmje megrendítő módon mutat rá, hogy éppen a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő közösségeket sújtja leginkább a globális felmelegedés. Kim másik fő célja, hogy ráébressze a fejlett országok energiapazarló módon élő hétköznapi polgárait, hogy a környezetvédelem az ő életmódjukon is múlik.

Kim Paul Nguyen szociális munkásként elsősorban gyermekvédelemmel foglakozik, és ezért szeretné, ha a következő nemzedékek is biztonságban élhetnének. Greenpeace önkéntesként egy ecuadori fásítási program során ötlött fel benne a gondolat, hogy elinduljon földkerülő kerékpáros útjára.

Kim Ausztrália után a kelet-timori, indonéziai, malajziai, thaiföldi, és laoszi esőerdőkön keresztül a Himaláján át jutott el Kínáig. Innét a Góbi-sivatagon keresztül, Ulánbátort érintve jutott el Kazahsztánba, majd Oroszországba, hogy aztán Grúzián és Iránon keresztül Törökországba, hogy a Boszporuszon átlépve a balkáni államokban folytassa útját. Magyarország után Szlovákia, Csehország és Németország felé veszi az irányt, hogy december 6-ra Koppenhágába érjen. Kim Magyarországra Richárd Kimberley-vel érkezett, akivel Kazahsztánban hozta össze a sors. Kimről és a Ride Planet Earth akcióról bővebben itt olvashatunk.

Kim Magyarországon

Kim négy szervezetet keresett meg mielőtt Magyarországra ért. Végül Bodor Ádám, a Európai Kerékpáros Szövetség alelnöke és egyben a Kerékpáros Tárcaközi Bizottság szakmai társelnöke, valamint a Messzelátó Egyesület ad otthont számára.

Kim a magyar kerékpáros egyesületeket tömörítő Kerékpáros Magyarország Szövetség kérésére segít népszerűsíteni a környezetbarát közlekedést, illetve személyes üzenetet hagy ezen az oldalon. Ez az oldal Kimhez hasonlóan, a hétköznapi polgárok véleményének kíván hangot adni.

Kim akciózik a Klímafürdőben október 24-én, majd továbbkerekezik társával Koppenhágába. Szerencsére nem kell az őszi fagyokat sátrában tölteni, mert legtöbbször meleg szobával várják segítői útja során. Hazafelé már nem kerékpárral megy, s mivel anyagilag sem áll túl jól, az útiköltség előteremtésére munkát kell majd vállalnia. Richard jóval könnyebb helyzetbe van, mert ő európai, így Dániából hazakerekezhet Nagy-Britanniába.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Éjszakai Klímafürdő | ZETApress

Szóljon hozzá!