ZETApress

hírportál

Nők a Titanicon

A három hete beharangozott április 4-e és 12-e között futó 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kínálatának érdekessége, hogy a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat: 14 rendezőnő filmjét láthatja a magyar közönség, valamint a zsűrinek is lesz női tagja Santa Lingeviciute, a vilniusi filmfesztivál művészeti igazgatója személyében.

Idén két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért: a ragyogó tehetségű bolgár Maya Vitkova írónő drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus első filmje, a Viktória és a svéd Anna Odell: Az osztálytalálkozó (The Reunion) című alkotása. Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő munkáját láthatja a közönség: A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerét, illetve a Mister John-t Christine Molloy és Joe Lawlor rendezésében ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A Világkörüli út blokkban is feltűnik két női alkotás: a kanadai Louise Archambault érzékeny drámája, Gabrielle, valamint Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámája. A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer), egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille The Source Family című munkája és Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmje fut majd.

A Filmdokk-ban is három, nő által rendezett filmet mutat be a Titanic: Gabriela Cowperthwaite Blackfish ? egy kardszárnyú delfin története című dokuját, a dán Dunhild Westhagen Magnor Az optimisták című művét, valamint a szintén dán Berit Madsen filmjét, a Sepideh-et. Végül Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a Titanicon, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.A fesztivál végleges programja a fesztivál weboldalán érhető el. Március 27-e és április 3-a között kedvezményes 900 forintos áron vásárolhatók jegyek, utána 1100 forintért, április 4-től pedig öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban ? 900, illetve 800 forintos áron ? válthatóak meg a jegyek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Amerikaiak a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!