ZETApress

hírportál

Titanic az A38 hajón

Pelo MaloÁprilis 4-e, péntek és 12-e, szombat között öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Idén 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, melyek közül tíz egészen friss, idei premier, a versenyben pedig kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. A fesztivál keretében többek között találkozót szerveznek a filmes képzést nyújtó egyetemeknek, valamint egy különleges válogatással és előadássorozattal emlékeznek meg Jancsó Miklósról.

Április 4-től 12-ig fut majd az idén 21. születésnapját ünneplő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, mely a tavaly áprilisihoz hasonlóan 2014-ben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén 25 nemzet 52 filmjét hozza el a Titanic a magyar fővárosba, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait ? gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában. Az idei válogatás minden eddiginél frissebb, izgalmasabb és színesebb lesz. A bemutatott filmek közül tíz olyan 2014-es nagy fesztiválokon debütált, mint a Sundance, a rotterdami vagy a berlini, s az alkotások között olyan ritkaságok is szerepelnek, mint egy-egy chilei, kazah, japán, venezuelai vagy kambodzsai mozi.

A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005-óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. Emellett további hat szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy európai és egy világ-válogatás, egy dokumentumfilmes blokk, idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika, a Sötét Oldal, valamint a Zene Mindenkinek válogatás, mely a legfrissebb, fesztivál-kedvenc zenés dokumentumfilmeket mutatja majd be.

Idén is négy pesti és egy dunai helyszínen ? az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón ? várja a közönséget a Titanic, s a filmeken túl számos egyéb kulturális és szakmai program gazdagítja a fesztivál kínálatát. Többek között találkozót szerveznek a filmes képzést nyújtó egyetemeknek, valamint egy különleges válogatással és előadássorozattal emlékeznek meg a nemrégiben elhunyt Jancsó Miklósról. A fesztivál végleges programja március 27-től érhető majd el a weboldalon, s ugyanekkor kezdődik majd a jegyek árusítása is. Idén a korábbi évekhez képest többféle engedmény várható a jegyvásárlásokra, köztük elővételi és mennyiségi is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nők a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!