ZETApress

hírportál

Amerikaiak a Titanicon

Holnap kezdődik a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol az Amerikai függetlenek-szekció idén öt filmet foglal magában ? tudtuk meg Tamás Dorkától. Ma még kedvezményes 900 forintos áron vásárolhatók jegyek, holnaptól csak 1100 forintért, ám öt és tíz jegy vásárlása esetén ennél olcsóbban ? 900, illetve 800 forintos áron ? válthatók.

A nők után látható lesz a lírai Abraham Lincoln-film fekete-fehérben (Jobb angyalok), Nicholas Cage visszatérése a fajsúlyosabb színjátszáshoz (Joe), palesztin-izraeli házasságról szóló romantikus vígjáték (Csakis New Yorkban), rendőri túlkapást feldolgozó életrajzi film (Fruitvale Station) és egy tragédia okán felbolydult kisvárosi közösség drámája (Kékmadár). Az Amerikai függetlenek blokk egyik különleges darabja az idei Sundance-en debütált Jobb angyalok (The Better Angels). A költői szépségű fekete-fehér első-film Abraham Lincoln gyerekkorának három évét és családi viszonyait mutatja be a vad Indianában. Edwards egyébként állandó munkatársa Terrence Malicknek (Az élet fája, Az őrület határán), aki a film producere volt.

A sokoldalú David Gordon Green által rendezett Joe egyik érdekessége Nicholas Cage visszatérése a mélyebb karakterábrázoláshoz. A tavalyi Velencei Filmfesztiválon bemutatkozott és Arany Oroszlánra jelölt alkotás az Egyesült Államok déli részének kemény világában játszódó megváltástörténet Joe-ról, a börtönt is megjárt favágóról és Gary-ről, az alkoholista szülőktől és apja veréseitől szenvedő tinédzserről.

Igazi csemegének ígérkezik a tavaly készült Csakis New Yorkban (Only in New York) a jordániai származású, de Brooklynban nevelkedett Albuliwi testvérek rendezésében. A romantikus vígjátékban egy magányos palesztin fiú, Arafat, akinek a pornófilmek jelentik az egyetlen társaságot, zöldkártya-házasságot köt egy izraeli lánnyal. A film a Tribeca Filmfesztivál Kreatív Ígéret-díját nyerte el.

Megrázó valós eseményt dolgoz fel Ryan Coogler dokumentarista stílusú, tavalyi Sundance-nyertes Fruitvale Station című elsőfilmje. A 22 éves afro-amerikai Oscar Grant III. (Michael B. Jordan) frissen szabadult a börtönből. Változtatni akar az életén: vissza akarja kapni barátnőjét, kislányát és régi munkáját, csakhogy szilveszter éjszakáján egy metróállomáson igazoltatás közben lelövi egy rendőr.

Az elsőfilmes író-rendező Lance Edmands magával ragadó drámájában, a Kékmadárban (Bluebird) az iskolabusz-sofőr Lesley a műszak végén nekilát a szokásos ellenőrzésnek, de figyelmét eltereli egy felröppenő kékmadár, ami tragikus következménnyel jár. Az alkotást tavaly Karlovy Vary-ban Kristály Glóbuszra jelölték, női szereplői pedig a legjobb színésznőnek járó trófeát nyerték el.

Szóljon hozzá!