ZETApress

hírportál

Lore nyert a 20. Titanicon

Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland: Lore című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyolcezer eurós Hullámtörők-díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Mira Fornay: Kutyám, Killer című alkotását különdíjban részesítette a háromtagú nemzetközi zsűri, melynek elnöke Jiři Menzel, a világhírű cseh rendező volt.

A tegnap esti Ébredéssel zárult fesztivál közönségdíját Petr Nikolaev cseh rendező Lidice című filmje kapta, a második-harmadik helyen megosztva Matti Kinnunen munkája, a Miss Blue Jeans című finn alkotás és az amerikai Emmett Malloy: Big Eaxy Express című zenei dokumentumfilmje végeztek.

A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. A LORE egy erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film ? nyilatkozta Morgan Bushe ír producer, a zsűri egyik tagja, amikor múlttal való szembenézést középpontjába állító ausztrál drámát, Cate Shortland: Lore című filmjét értékelte.

A Lore egészen új nézőpontból mutatja be a második világháború hatásait, de nemcsak ezzel hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét. Csodálatos fényképezése, lírai képei és a főszerepet játszó, az alakítás után Európa Shooting Star-jává választott Saskia Rosendahl lenyűgöző játéka már eddig is számos díjat hoztak az alkotásnak. A Lore a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, Stockholmban pedig a legjobb film, női főszereplő, operatőr és zene elismerését vihette haza. A rendező távollétében a Hullámtörők díjat a film főszereplőnője, az épp Budapesten forgató Saskia Rosendahl vette át. A film május 2-ától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oj3MGRIpbGI&feature[/youtube]

A Morgan Bushe ír producerből (Semmit magamról), Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) filmrendezőből és Jiři Menzel elnökből álló háromtagú nemzetközi zsűri idén egy különdíjat is kiadott, melyet a Szlovákiában élő, magyar származású Mira Fornay: Kutyám, Killer című alkotása érdemelt. ? Ez egy filmnyelvileg következetesen végiggondolt, erős atmoszférájú alkotás, pontos, érzékeny színészi alakításokkal, kockázatvállaló rendezői munkával, bátor, részleteiben is gondosan kidolgozott forgatókönyvvel. A film amellett, hogy a mai Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, olyan rossz döntésekről is beszél, amiket már nem változtathatunk meg, illetve olyan lehetőségekről, melyekkel viszont nem tudunk élni ? indokolta a zsűri döntését Hajdu Szabolcs filmrendező.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyzett a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott Hullámtörők-díjért: a két díjazotton túl az Alija (Alyah) című francia film Pio MarmaĂŻ-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann: Kupolás háza (Dom s bashenkoy), a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje: a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása: a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), Shane Carruth amerikai rendező: Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies: Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története: a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson: Mit tettél, Richárdja (What Richard Did) voltak versenyben.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Véget ért a Titanic | ZETApress
  2. Lore a Művészben | ZETApress

Szóljon hozzá!