ZETApress

hírportál

Véget ért a Titanic

Jiri MenzelIdén is bőséges kínálattal jelentkezett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 5-13-a között tartó rendezvényen 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség öt budapesti helyszínen, 122 nyilvános vetítésen ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A 20. születésnapját ünneplő fesztiválon 10 film versenyzett a Hullámtörők Díjért és a Lore vitte el a Magyar Nemzeti Filmalap idei támogatásának köszönhetően a díjhoz járó nyolcezer eurót. A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen tízezer-hétszáz látogatót vonzott. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy hány liter Staropramen sört ittak a cseh filmek nézői a 20. Nemzetközi Filmfesztiválon s hogy hány liter kávét fogyasztott el a húsz fős stáb, néhány dolog azonban egészen biztos: A Fesztiválnak 12 vendége volt ? rendezők, producerek, színészek ? akik három kontinensről kísérték el filmjüket Budapestre, s akik közül többen itt tartózkodásuk alatt ellátogattak a fóti filmgyárba. 122 nyilvános vetítésen 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség 5 budapesti helyszínen. Az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi és az A38 hajó mellett idén először a Puskin moziban is peregtek a filmek.

A fesztivál zsűrielnöke idén Jiři Menzel volt, akivel külön előadáson találkozhatott a szakma és a közönség. A világhírű cseh rendező két nap alatt megnézett tíz versenyfilmet s emellett húsz interjút adott, amit ?jó mókának? tartott. A Titanic zárógálájának vendége volt a korábbi években a Vérvonal című munkájával díjat is elnyerő világhírű izlandi rendező, Baltasar Kormakur, aki jelenleg Budapesten forgat, valamint az idei a Hullámtörők-díjat elnyert Lore női főszereplője, Saskia Rosendhal is. A fesztivál ideje alatt számos produceri találkozó is zajlott, s többek között megállapodás született a holland Ricky Rijneke: Csendesek című filmjének magyarországi forgalmazásáról.

A fesztivál alatt 500 tolmácsgép volt használatban és 20 tolmács dolgozott folyamatosan a filmvetítéseken, egyikük nyolc filmnek volt a gazdája, összesen 1509 percet, azaz több mint 25 órát töltött a tolmácsfülkében. A napi operatív munkát a stáb tagjai mellett nyolcvan önkéntes segítette, akik között volt finn, lengyel és portugál is.

A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10.700 látogatót vonzott. Több mint 20 telt házas előadás volt, a legtöbben az ír Csáposok című filmet látták, két előadáson 423-an. Ezt követi a Hullámtörők-díjat elnyert Lore 402 fővel, a harmadik legnézettebb film a norvég krimivígjáték Balfék volt. A fesztiválon bemutatott filmek közül a The Master, az Ébredés, a Lore, az Il Manors, a Csendesek és a Ködben mozi-, a Szárazon hamarosan DVD-forgalmazásba kerül hazánkban. Immár az is hivatalos, hogy a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2014. április 4-12-e között lesz majd.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Titanic az A38 hajón | ZETApress

Szóljon hozzá!