ZETApress

hírportál

Festménnyé álmodott bútorok

Somogyi Réka festői kísérletezéseinek újabb állomása találkozása egy művészi alkotásokból lakberendezési tárgyakat álmodó startuppal, a Kooperoo.co-val ? tudtuk meg a Paloma tegnap esti megnyitóján a belvárosi Kossuth Lajos utca 14-16. félemeletén.

A művészet és a lakótereink egyik találkozási pontja a bútor, s miért ne lehetne maga a bútor, vagy a lakberendezési tárgy, egy ruha vagy kiegészítő maga a művészet üzenetének hordozója? A napokban elindult Kooperoo.co megálmodóinak ars poeticája: Grafikusok álmaiból gyártunk gyönyörű tárgyakat. A Kooperoo.co egy startup, amely művészek és kézműves műhelyek együttműködését, kooperációját takarja. Egy átlagos tárgyuk előállításához számos szakember közreműködésére van szükség, a művészi grafikán kívül kellhet formatervező, textilnyomda, kárpitos, varrónő, asztalos ? innen a név.

A Kooperoo.co mögött egy 17 éves digitális nyomda áll, a Mekkora Print, 6 év textilnyomtatási tapasztalattal. A grafikák kis-szériás nyomdai sokszorosításon esnek át, csak éppen maga a hordozó nem triviális. A kimeneti médium lehet bútorhuzat, muszlinkendő, leggings, elasztikus miniruha, lámpaernyő. Mint startup, arra problémára keresi a megoldást, hogy miként lehet egyedi design elképzeléseket elérhetővé tenni bárki számára. A hamarosan induló webshopban kész tárgyak láthatóak, de bármelyik tárgy (párna, bútor, stb.) legyártható bármelyik grafikából. Startup sztoriként elmondható, hogy a technológiai háttér a Startup Pirates februári képzésén körvonalazódott, de ebben a formában, ez az üzleti modell a Hackathon-in-a-Box rendezvényen kapott először nyilvánosságot.

A somogyiréka festmények ebbe a folyamatba kapcsolódott be, s a festőnő képei megjelentek bútorokon, párnákon, ruhákon és kendőkön is. Így a festmények több szinten értelmezhetővé válnak. Egyrészt jól mutatnak csupán használati tárgyként, fotelként, párnakén vagy kendőként, ruhaként, másrészt, mivel minden minta mögött egy-egy festmény, tehát egy személyes élettörténet áll, ezért elgondolkoztatnak, és műértelmezésre sarkallnak. Ennyiben más ez, mint egy egyszerű ruha-, vagy bútoranyag minta. Lényegében egy térbe kilépő festménykiállítás ez, ahol a felület, amelyen az alkotás megjelenik más, mint a megszokott.

A különleges vállalkozás megálmodói terveik visszaigazolásához és vásárlói interjúk céljából egy bemutató termet nyitottak a frissen alakult Palomában, egy designer közösség keretein belül, de önállóan. A Paloma, ezen belül a Kooperoo.co és somogyiréka festmények bemutatóterem május 30-án, pénteken 16 órakor nyílt meg a nyilvánosság számára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Carlsberg-sör a Palomában | ZETApress

Szóljon hozzá!