ZETApress

hírportál

Grafikák a Galériában

Gyűjtemény a gyűjteményben február 13-ig a Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetsorán. A 2010. júniusban nyílt, a Galéria könyv- és reklámművészeti terveiből válogató kiállítás vasárnapig látható a múzeum II. emeleti kabinetsorán ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az MNG gyűjteményei közül számát tekintve a grafikai gyűjtemény a legnagyobb. Ennek ellenére, a sokszorosított grafikák és a rajzok jelentősége kevésbé köztudott, mivel a papíralapú tárgyak igen érzékenyek és állandó kiállításon nem szerepelhetnek. Ezen próbál változtatni grafikai kabinetsorunk, mely immár ötödik éve kíséri, újabb és újabb válogatást bemutatva a XX. századi állandó kiállítás képeit és szobrait.

A rajz és a nyomtatvány határmezsgyéjén álló plakát- és könyvművészeti tervek sora mintegy rejtett gyűjtemény a gyűjteményben található meg a Galéria rajz- és plakátgyűjteményében. A tárlaton helyet kapnak Benczúr Gyula és Baditz Ottó XIX. századi historizmust képviselő munkái, Rippl-Rónai József, valamint Vaszary János francia inspirációjú dekoratív tervei, csakúgy, mint Bortnyik Sándor és Uitz Béla XX. századi avantgárd jegyében készült plakátjai.

A látogató kereskedelmi-, illetve politikai plakátokkal, irodalmi illusztrációkkal, színházi plakátokkal egyaránt találkozhat még öt napig a Magyar Nemzeti Galériában. A kabinetsoron február 15-én, kedden új tárlat nyílik Festmények papíron ? Akvarellek a Grafikai gyűjteményben 1900?1950 címmel, mely október 16-ig várja az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!