ZETApress

hírportál

Taroltak a fehérek

VinAgora Borgála 2014 BudapestA VinAgora Nemzetközi Borversenyen a fehér boroké volt a főszerep. Egy nagy-aranyérem, 58 arany-, 120 ezüstérem, 1 nevező ország legjobb bora- és 6 legjobb fajtabor-díj a mérleg. Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt

Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany. A Champion-díjak június 28-án, szombaton délután a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre ? tudtuk meg Oláh Rita sajtófőnöktől. Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok 30%-a kaphat csak érmet. Tekintettel a szigorú szabályra idén bizonyos kategóriákban az egyébként aranyérmes színvonalat képviselő borok közül néhány nem került be a legjobb 30%-ba. ? Szívembe zártam Magyarországot. Bármikor szívesen visszatérek, akár a VinAgorára bírálni, akár egy vakációra a családommal. Kezdem érteni mitől világhírű a tokaji bor és maga a borvidék ? mondta az egyik külföldi résztvevő.

A június 12-15-e között Tarcalon megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 579 nevezés érkezett 19 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Németország, Románia, Spanyolország, Taiwan, Görögország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 71 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

A champion díjak június 28-án, szombaton kerülnek kihirdetésre. A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra: Nagy-aranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést egy bor kapott, az Uruguay-ban működő Narbona Pincészet 2011-es Narbona Tannat Roble vörös bora. Ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén szintén az Uruguay Narbona Pincészet kapta. Idén 6 fajtabor-díj is gazdára talált. S hogy ki nyerte ezeket a díjakat? ? szintén június 28-án derül majd ki. Az aranyérmes borok közül kiválasztott legkiválóbb borok, vagyis a champion borok kilétére a Borgálán derül fény. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül idekattintva megtalálható a weboldalon.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 28-án, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak.

Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot közel 600-féle nedű, és sok neves borász társaságában. Belépőjegy ára elővételben 5900 forint, a helyszínen 6900 forint. A helyszínen kristály kóstolópoharat kaució ellenében biztosítunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elkeltek a különdíjak | ZETApress

Szóljon hozzá!