ZETApress

hírportál

Elkeltek a különdíjak

VinoFed 2014Tegnap délben a VinAgora Borgála előtti sajtótájékoztatón a New York Palota Boscolo Konferencia Központ Rossini-termében kiosztották az idei okleveleket. Mivel a június 12-15-e közötti tarcali borverseny díjazottainak nevét egy hete már megismerhettük, most csak a különdíjasokról szólunk.

A nyolc kategóriából csak hatban lehetett győztest hirdetni, mert a negyedikben és nyolcadikban ? a Habzóborok és az Erősített borok kategóriájában ? nem volt elég aspiráns. A Fehér, csendes borok öt jelöltje közül a horvátországi Agrolaguna D.D. 2013-as Vina Laguna Festiga Riserva Malvazija bora nyert. A Rosé, csendes borok öt jelöltje közül a Szöllősi Pincészet Kft. 2013-as Rosé Cuvéé-je nyert. A Vörös, csendes borok öt jelöltje közül a horvátok 2010-es Vina Laguna Festigia Merlotja nyert.

A Pezsgők között csak egyetlen aranyérem született, így a Törley Pezsgőpincészet Kft. 2010-es Francois President Rosé Brutja kapta a Champion-díjat. A Természetes borkülönlegességek öt jelöltje között a Tokajicum Borház Kft. 2010-es Tokai Reneszánsz Cuvéé-je nyert. A Botrytizálódott borok öt aspiránsa közül a Puklus Pincészet 2007-es hatputtonyos Tokai Aszúja nyert.

A Best of Country ? Ország legjobbja az uruguayi Bodega Narbona 2013-as Tannat Robleja lett. A CsonkaGroup felajánlását, a Legeredményesebb családi pincészet különdíját a Szöllősi Pincészet nyerte el. A kategóriájukban is övék lett a legjobb bor, a 2011-es Melegeshegyi Olasz Rizling. A további öt kategóriagyőztes: Bardon Borászat ? Omega 2012. Furmint, Fodorvin Családi Pincészet ? 2013-as Aszófői Cabernet Sauvignon Rozé, Gál Szőlőbirtok és Pincészet ? 2013-as Gál Pinot Noir Rozé, Malatinszky Organic Wine Estata ? 2007-es Kúria Cabernet Francz és Fritz Pincészet ? 2011-es Merlot Válogatás.

A déli díjátadásra bárki bejöhetett, így az ezt követő szendvicses fogadásra is sok hívatlan vendég érkezett. Ők mind szomjan maradtak, mert itt még víz se volt, a szomszédos borozóba viszont csak karszalaggal engedték be 13-tól 20 óráig a regisztráltakat a biztonsági emberek. A szervezők legalább ezer vendégre számítottak, s a kóstoláson jókora tömeg gyűlt össze. A meghívottak ingyen kaptak karszalagot, de elővételben és a helyszínen hat-hétezer forintért bárki válthatott. A kóstolópohár letéti díja ezer forint volt, s ezt a meghívottaknak is meg kellett fizetni, ha inni akartak. Igaz, a fogadáson kitettek dísznek néhány üres borospoharat, melyet az élelmesebbek lenyúltak. Ezeket viszont távozáskor nem tudták ezer forintért visszaadni, mert a kóstolópohár mellé a letétkor visszaváltójegyet is adtak, s távozáskor a pohárral együtt ezt is le kellett adni a pénzért, a lopósoknak viszont nem volt ilyen!

Szóljon hozzá!