ZETApress

hírportál

Megújul a Sulinet

Sulinet+ előadókIndul a Sulinet+ Régen várt fejlesztés indult el ma Budapesten. A közoktatás számítógép-hálózati infrastruktúrája (közismert nevén a Sulinet) ugyanis évek óta elavult, az iskolák túlnyomó része 8-9 éves, régi, gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező eszközöket használva igyekszik csatlakozni a gyakran Internetként említett világhálózathoz.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) az Új Széchenyi Terv keretében a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztését valósítja meg a Sulinet+ program keretében. Minden közoktatási intézménybe (országosan mintegy ötezer iskolába) kerülnek új hálózati eszközök 2014 végéig.

A Sulinet+ projekt legfontosabb feladata, hogy az összes hazai közoktatási-köznevelési intézményt megfelelő műszaki minőségű végponti adathálózati eszközzel lássa el. Ez teszi lehetővé, hogy minden ilyen intézmény nagy sávszélességen tudjon csatlakozni a hazai országos kutatóhálózat által biztosított Internet-gerinchálózathoz, illetve az azon keresztül elérhető közoktatási szolgáltatásokhoz, de akár külföldi partner-intézményeikhez is. Bővül a nagy-sebességű felhordó hálózati kapacitás és a hálózati szolgáltatások mellett elérhetővé válnak az arra épülő alkalmazási szolgáltatások az olyan oktatási intézmények számára is, amelyek eddig csak igen kis sebességű széles-sávú technikával kapcsolódhattak a hálózathoz ? hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója a délelőtti ünnepélyes projektnyitón.

Az Európai Unió által mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a régi berendezéseket több mint 4500 darab korszerű eszközzel cseréli le az NIIF Intézet. Ez a fejlesztés első lépése, mely a Gigabit Ethernet portokkal rendelkező új eszközök alkalmazásával előkészíti, hogy egy későbbi fázisban a tényleges sávszélesség bővítésének a kapcsolóeszközök tekintetében ne legyen akadálya. Az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül ? a meghibásodott régi eszközök cseréjével ? már meg is kezdte. Az új végponti hálózati eszközök novemberi indítású intenzív telepítési munkái ütemezetten napi 20-30 végpont üzembe állítását jelentik, közel egy éven keresztül.

Sulinet+ hallgatókAz immár Sulinet+ elnevezésű adathálózati infrastruktúra fejlesztésének második eleme a gerinchálózati kapacitások bővítése és a rendszer megbízhatósága szempontjából fontos redundancia fejlesztése. Ennek során a már telepített berendezések továbbfejlesztésével és bővítésével növekszik majd az információátvitel sebessége és csökken az információátvitel során előálló esetleges hibák valószínűsége. Mindez nem csupán a Sulinet+ működési jellemzőiben és szolgáltatási paramétereiben eredményez majd jelentős előrelépést, de lehetővé teszi az ettől független sávszélesség bővítéseket is.

A Sulinet+ adathálózati infrastruktúra fejlesztésének harmadik eleme a felhordó/gerinchálózati kapacitás olyan bővítése (pl. mikrohullámú technológiákkal), amely lehetővé teszi a hálózaton keresztül korábban elérhetetlen iskolák nagy sávszélességű bekötését is. Az adathálózat megújulása mellett a Sulinet+ kiépítésével együtt az NIIF Intézet bővíti az infrastruktúra szolgáltatási spektrumát is és olyan modern, XXI. századi webes megoldások jutnak el az iskolákba, mint az élő videóadások és valósidejű videó-kapcsolatok később akár virtuális valóságot is fokozatosan megvalósító lehetősége. Ezt idekattintva megtaláljuk.

Az új Sulinet+ infrastruktúra a HBONE+ részeként európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat tesz majd lehetővé a közoktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára, megteremtve többek között az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttműködés lehetőségét is az iskolák számára. Az új Sulinet+ projektet az Európai Unió a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja (TIOP 1.1.3 és KMOP 4.6.1_E projektek). A fejlesztési projekt keretében az iskolák az új, korszerű, nagy-sebességű Internet-kapcsolódást biztosító eszközöket 2014 végéig kapják meg.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elérjük a végpontokat | ZETApress

Szóljon hozzá!