ZETApress

hírportál

Négyesfogatok Izsákon

Fogatok a helyükreTíz ország 36 fogata versenyez majd a jövő hét végén az izsáki Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon ? tudtuk meg a kora délutáni sajtótájékoztatón a tegnap megnyitott 76. OMÉK helyszínén, a Hungexpo Médiatermében. Olyan hírverést kap majd Izsák, amelyre még nem volt példa.

A kontinensviadal az először 1936-ban megrendezett, immár 29. Sárfehér Napok programjának része lesz, ez pedig garancia színes kiegészítő programokra is ? mondta el a B-pavilonbeli sajtótájékoztatón Mondok József, Izsák polgármestere, aki egyben a Szervezőbizottság és a Magyar Lovasszövetség fogathajtó szakbizottságának az elnöke. A város- és sportvezető hozzátette, 95 százalékban már készen állnak az Európa-bajnokságra, illetve azt is elárulta, a háromnapos viadalt ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az Eb hazaérkezett ? jelentette ki Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke arra utalva, hogy az első kontinensviadalra 1971-ben Budapesten került sor, illetve, hogy a magyar szövetség javaslatára éledt újra két éve az Európa-bajnokság, amelyet azt megelőzően 1981-ben rendeztek meg utoljára. ? Bács-Kiskun megye a fogathajtás hazai fellegvára, számos Eb-t és vb-t rendeztek már ott, noha akkor nem Izsák volt a helyszín. Óriási a tét, mert a szervezőknek és a versenyzőknek példát kell teremteniük.

A pár héttel ezelőtti egyéni és csapat aranyérmével immár kilencszeres világbajnok kettesfogathajtó arról is beszélt, hogy nem az eredeti helyen és időben ? e hét végén Budapesten, a Nemzet Vágtával együtt a Hősök terén ? rendezhetjük meg a vb-t, emiatt már az esemény lemondásán gondolkodott, amikor Mondok József azt mondta neki, Izsák az idő rövidsége ellenére bevállalja és megcsinálja az Eb-t.

A magyar esélyekről Tóth Tamás szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy a dobogós helyezés az alapelvárás. Elmondta, hogy négy válogatóverseny alapján lett a harmadik csapattag ifj. Dobrovitz József az eddigi eredményei alapján biztos válogatott apja, Dobrovitz József és Lázár Zoltán mellett. Megjegyezte, házigazdaként további nyolc hazai hajtó indulhat egyéniben, illetve kiemelte, a sportág történetében egyedülálló, hogy Lázár Zoltán ugyanabban az évben kettesben és négyesben is indul világversenyen, ráadásul kettesben csapattagként világbajnok lett, ezzel megszerezte hetedik vb-aranyát.

Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára azt emelte ki, hogy a régi legendák és a Lázár-fivérek magasra tették a lécet az eredményességet illetően az 1971 óta megnyert 70 Eb- és vb-éremmel, köztük 33 arannyal. ? Ez egy látványos, eredményes sportág, egyben a magyar nemzet sportága, ezért állunk főtámogatóként az esemény mögé, mert megtérül a befektetés ? mondta a fideszes politikus, aki hozzátette: a tárca 75 millió forinttal támogatja az eseményt. Nem csak ide, hanem a Nemzeti Lovarda és a Szilvásváradi Lovascentrum fejlesztésére is áldoznak a Kincsem Program keretében.

Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte, a lovas társadalom igazi alkotó közösség kiváló döntésképességgel és szervezőkészséggel, ezért is olyan sikeres. Az EMMI tízmillióval járult hozzá az Eb költségvetéséhez. ? Senki sem verhetetlen. Ennek ellenére nekem és fiamnak kicsit korán van az Eb, mert tavaly kezdtünk bele új fogat építésébe, amely a jövő évi vb-re lesz igazán ütőképes ? mondta a 2004-es kecskeméti vb-n csapatban aranyérmes Dobrovitz József, aki fiával ült az asztalnál. Az Eb másfél órás, látványos megnyitója jövő csütörtökön 16 órakor lesz, majd pénteken a díjhajtással kezdődik a verseny, szombaton a maratonhajtással folytatódik, s végül vasárnap az akadályhajtással zárul.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szülinap az Arénában | ZETApress

Szóljon hozzá!