ZETApress

hírportál

Négyesfogat Vágtával

Nemzeti Vágta 2013Báró Simonyi Józsefre, a legvitézebb huszárra emlékezik a 6. Nemzeti Vágta, amelyet szeptember 20-22-én rendeznek meg a Hősök terén ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a városligeti Műjégpályán, ahol Bácskai János, a tavalyi győztes Ferencváros polgármestere átadta a Vágtakardot a vágta főkapitányának.

Székely Tibor főkapitány elmondta, hogy a Nemzeti Vágtát minden évben a magyar hadtörténelem egy-egy kiemelkedő személyisége emlékének szentelik. Idén báró Simonyi József (1771-1832) emlékére folyik a verseny. Simonyi óbester legendás hírű huszárezredes volt, aki kortársaitól kapta a legvitézebb huszár kitüntető címet. Már tizenöt éves korában huszárnak állt, és épp 200 éve, 1813-ban harcolt a lipcsei Népek csatájában Napóleon ellen. További részleteket Kedves Gyula hadtörténésztől hallunk majd az augusztusi sorsoláson.

Mondok József, Izsák polgármestere, a Nemzeti Vágta társelnöke örömmel újságolta, hogy a kulturális, hagyományőrző fesztivállal párhuzamosan rendezzük meg a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot szeptember 19-e és 22-e között a közeli Kincsem Parkban és a Műjégpályán, így a nemzetközi figyelem is a magyar hagyományok ápolására irányulhat. Ezt már a tavaly novemberi sajtótájékoztatón is tervezte a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Fogathajtó Szakág elnöke, de akkor még szeptember 28-a szerepelt az idei nemzetközi versenynaptárban.

A jótékonysági sztárfutam döntőjének versenyzői idén az eddigi 1,4 millió forintnál nagyobb összeggel, kétmillió forinttal támogathatják az általuk képviselt alapítványt, vagy csoportot: az első helyezett most is egymillió forintot, a második-ötödik helyezett azonban a korábbi száz-százezer forint helyett 250-250 ezer forintot kap erre e célra az OTP Banktól ? mondta el Nagy Zoltán Péter. A marketing-igazgató arról is beszélt, hogy bankjuk tíz európai országban van jelen, s jó lenne előbb-utóbb azokban is vágtázni!

Szotyori-Nagy Kristóf versenyigazgató elmondta, hogy a vágta két fő elve továbbra is a biztonság és az esélyegyenlőség, az utóbbit az elmúlt évben bevezetett szabálymódosítás, az angol telivérek kizárása is biztosítja. Az elővágták május elsején a Sarkadi Vágtával kezdődnek, s 18-19-én a Balatoni és a Kisalföldi Vágtával folytatódnak Rádpusztán és Győr-Gyirmóton. A négy júniusi, két júliusi és négy augusztusi futamot hosszú lenne felsorolni. A két júliusi elővágta külhonban lesz: a Székely Vágtát 13-14-én Sepsiszentgyörgyön, a Vajdasági Vágtát 27-én Andrásnépén (Zobnatica) rendezik meg. A 13 vidéki helyszínen több száz település vesz részt a megmérettetésben.

Az Elővágták első két helyezettje automatikusan bekerül a budapesti tizenkét, egyenként hatfős elődöntő egyikébe. Ezek első két helyezettje versenyez az öt előfutamban, amelyek győztesei a szeptember 22-i döntőn mérkőznek meg az ötmillió forintos fődíjért és a vándordíjért, az 1840-es évekből származó huszárszablyáért. A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz Kishuszár (és nem Kicsi Huszár!) Vágta, kocsitoló verseny, fogatvágta, díjugrató verseny, történelmi lovas gála, akadályvágta és természetesen jótékonysági sztárfutam is. A sztárok közül többen megjelentek a sajtótájékoztatón.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vajdaságból is jönnek lovasok | ZETApress
  2. Négyesfogatok Izsákon | ZETApress

Szóljon hozzá!