ZETApress

hírportál

Szülinap az Arénában

Fehér KárolyMegható ünneplésnek lehetett tanúja délután a 7. Lovas Világkupa közönsége. Prof. Dr. Fehér Károlyt, a lovas sportok örökös sajtófőnökét 80. születésnapján köszöntették a szervezők az Aréna küzdőterén. Mindenki Karcsi bácsijának innen is jó egészséget és még sok-sok együtt töltött boldog évet kívánunk!

Lázár Vilmos már a kora délutáni sajtótájékoztatón is utalt a szülinapra, s ezt már nem először tette meg. Tavaly ilyenkor, a 6. OTP Lovas Kupa zárónapján is köszöntötte a 80 életévébe akkor lépett sajtófőnök urat. Ma délután ezt jóval nagyobb plénum előbb tehette a Kincsem Nemzeti Lovasprogramban megfogalmazott célok eredményét bemutató sajtótájékoztatón. A lovaságazat valamennyi területén sikerült eredményeket elérni ? mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség és a Lovas Világkupa Szervezőbizottságának elnök az országos lovasfórumon.

A Lovas Fórumot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Arról beszélt, hogy Kassai Lajos lovasíjász technikája és az általa képviselt szellemiség hungarikum lett, s ez az egész lovas társadalom sikere. Kiemelte, a lovasprogramban megfogalmazott célok eddig részben valósultak meg, s elsősorban a lovasoktatás területén van hiányérzete, noha így is 45 intézmény 1740 tanulója vett részt lovas foglalkozáson. Sokáig nem maradhatott, mert Lakitelek polgármestereként egy óvodát kellett odahaza megnyitnia. Büszkén mesélt a helyi lovas polgárőrségükről, mely sokat tesz a vidék közbiztonságának javításáért.

A parlamenti alelnök távozása után Lázár Vilmos vette át a szót. Kiemelte, hogy Nyugaton gazdaságilag is hasznot termel a lovas ágazat, akár az agráriumban, akár a turizmusban, s hosszú távon ez a cél Magyarországon is. ? Magyarországon ezer lakosra hat ló jut, ezzel messze el vagyunk maradva az Európai Unió átlagától, mert Hollandiában ez a szám 22. Pedig a lovas ágazatnak komoly munkahelyteremtő hatása is van, minden harmadik lóra jut egy munkahely. Ez azt jelenti, hogy ha a magyarországi lóállomány elérné az uniós átlagot, húszezer új munkahely létesülhetne ? mondta, majd megjegyezte, hogy a magyarországi lovaknak csak mintegy 20-25 százaléka sportló.

A lovasprogram különböző területeinek eredményeiről beszámolva Lázár kiemelte még a szövetség strukturális átalakítását, az edzőképzés fontosságát, illetve hogy minden szakágban nőtt a versenyek és az igazolt versenyzők száma, fogathajtásban például állítása szerint megduplázódott. Beszélt arról is, hogy sikerült megnyerni a kormány támogatását (65 millió forint) a szövetség sportágfejlesztési koncepciójához, amely elsősorban az utánpótlás- és szakemberképzésre helyezi a hangsúlyt.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány a szívén viseli a lovaságazat sorsát, ezt mutatja az az infrastruktúrafejlesztés, amelyről a kormány korábban döntött. Ennek keretében 1,6 milliárd forintból megújul a Szilvásváradi Lovasközpont 2014 szeptemberéig és Budapesten kétmilliárdból a Nemzeti Lovarda 2015 közepéig. (Erről már a szeptember 19-i sajtótájékoztatón is hallhattunk a Hungexpón.) Utóbbival kapcsolatban kijelentette, kiemelt állami beruházásnak nyilvánították a projektet. Szintén bejelentette, hogy január elsejétől a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok felügyelete is a Magyar Fejlesztési Banktól a VM-hez kerül, így a szilvásváradival együtt immár három állami ménesünk lesz.

Lázár a fideszes politikus beszédét kiegészítendő megemlítette: az egyik legpozitívabb előrelépés, hogy a Nemzeti Lovarda 2011 decemberében a szövetség vagyonkezelésébe került, ez ugyanis biztonságot adott az egész lovas társadalomnak. Kijelentette, hogy hamarosan megállapodást kötnek a VM-mel, hogy a lovasoktatás szakmai részére ? a nagyobb siker reményében ? új koncepciót dolgoz ki a szövetség.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a lovasterápia és az úgynevezett ?erdőtörvény? fontosságát emelte ki. Mint mondta, utóbbinak köszönhetően 1140 kilométeres útvonalon ?átlovagolható? az egész ország, ez pedig jelentősen segíti a lovasturizmust. Előadását követően a Lázár Lovaspark sokfogásos ebéddel kedveskedett az Aréna II. emeleti Médiaterme vendégeinek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csaba a leggyorsabb sztár | ZETApress

Szóljon hozzá!