ZETApress

hírportál

Vendégségben Budapesten

Húsz nemzet zászlai lobognak a miénkkel együtt az Európai Unió 12 csillagos zászlója körül Zuglóban, a Kós Károly Kollégium tornatermében. A zászlóerdő azért került oda, mert ezekből az országokból érkeztek fiatalok vasárnap délig a határon túli magyarok tizenegyedik világtalálkozójára. A hétszáz fiatal a zártkörű megnyitó után világhírű musicaleknek tapsolhatott a József Attila Színházban a Piccoló Színház társulatának előadásában.

A budapesti vendégség ötlete Scheider Márta kulturális államtitkár agyából pattant ki a millecentenárium évében. Azóta is ott van mindegyik rendezvényükön. Fővárosi részről a szülőapa Schiffer János kulturális főpolgármester-helyettes. Közös még az eseménysorozatban a zuglói helyszín, s az idén is működésképtelen légkondicionáló berendezés. A hétfő esti hivatalos megnyitón így valóban forró szeretettel lehetett köszönteni a megjelenteket.

Hiller István kulturális miniszter megnyitója előtt Schiffer János elköszönt a rendezvénytől. 12 év után ősztől nem lesz tovább főpolgármester-helyettes. Kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni további terveit. Nyolc éve már a Parlamentnek is búcsút mondott, reméljük a kultúrával nem fog szakítani! A két politikus egyenesen Bécsből érkezett a megnyitóra a 83 éves korában elhunyt Ligeti György zeneszerző hamvasztás előtti búcsúztatójáról.

Program előzetes az előttünk álló hétre

A tíznapos együttlétben ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. A nyitószám tegnap este a nándorfehérvári diadal 550-ik évfordulója táncjáték volt (déli) Harangozó címmel. Ma délelőtt a fiatalok a Budai-hegység felfedezésére indulnak a Budapesti Természetbarát Szövetség szakképzett túravezetőinek irányításával. Holnap a Régiók Napján Kárpátaljáról és Baltikumból érkezett fiatalok mutatják be szülőföldjüket. Az est díszvendége Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke lesz.

Csütörtökön a hétszáz fiatal az országjáró barangolás keretében Gödöllőre megy. Barokk koncertet hallgathatnak a kastély udvarán, majd Mária Terézia korát ismerhetik meg a múzeum állandó kiállításain. Este, immár a kollégiumban, a Musica Historica együttes segítségével elevenítik fel a barokk uralkodónő megkoronázását.

Péntek a Nemzeti Emlékezet és Budapest Napja. Idén a 125 éve született Bartók Bélára emlékezhetünk csak tiszta forrásból. Az ünnepi műsorra a XVI. Kerületi művelődési házban kerül sor. A fárasztó nap végén a Vidámparkban pihenhetnek meg, s töltődhetnek fel újabb élményekkel. Szombat este is a Városligetben szórakozhatnak. Az olasz Medrano Cirkusz előadásán tapsolhatnak egy egész napos Római parti strandfürdőzés után.

Visszakérdezik a tanultakat

Vasárnap délelőtt Mandur László parlamenti alelnök fogadja a fiatalokat az ország házában. Onnan a lezárt Lánchídra mennek, s az Égtájak Fesztiválját figyelik. A nap sétahajózással zárul a Dunán. Július 3-án, hétfőn művelődés- és várostörténeti vetélkedőn mutathatják meg a fiatalok, mit tanultak az elmúlt héten, míg az este a hagyományos faültetéssel zárul a Vendégségben Budapesten ligetben a kollégium udvarán. A másnapi reggeli és sírás-rívás, búcsúzkodás után mindenki indul haza.

Finomságok és népviseletek

A tegnap esti megnyitón a 19 ország nemzeti ételével, italával kínálták a vendégeket és egymást a résztvevők. Sipos Tünde bemutatta Elődeink öröksége című kétnyelvű kötetét, melyből Hiller István és Schiffer János után engem ajándékozott meg a harmadik dedikált példánnyal. Mint kérdésemre elmondta, tíz magyarlakta horvátországi falut látogatott végig és gyűjtötte össze tőlük a népviseleteket bemutató fényképeiket. Beszkennelte és könyvvé szerkesztette a fotókat, képaláírásokat írt hozzájuk. A beköszöntőt és a bevezetőt a Pécsi Tudományegyetem két professzora írta, a kiadását a Néprajz ? Kulturális Antropológia Tanszék és a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége végezte a Szülőföld Alap támogatásával.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vendégek a határon túlról | ZETApress

Szóljon hozzá!