ZETApress

hírportál

Vendégek a határon túlról

Vasárnap az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a tíznapos Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar fiatalok találkozója, melyről már korábban is beszámoltunk.

Hétfőn kiállítással, étel- és italkóstolóval egybekötött Régiók bemutatkozásával folytatódott a találkozó a Kós Károly Kollégium tornacsarnokában, ahol Lantai József fényképezett. Sajnos a hirtelen jött eső kicsit visszafogta a hangulatot, felázott a kollégium udvara, de ennek ellenére a kapuban zenekar fogadta és szórakoztatta az eseményre érkezőket.

Az udvaron, ritkán látható népviseletekbe öltözött fiatalok serege várakozott, barátkozott, zenéltek és táncoltak. Mindent összevetve a hangulat jó volt. Bent a teremben közben szorgosan készültek megtölteni a bemutató asztalokat a nemzeti sajátságok gasztronómiai kínálatával. Volt ott minden, mi szem szájnak ingere!

Felsorolnánk azért néhányat, vagy inkább sokat, hogy elképzelhessék azt a fantasztikus látványt, mikor egy teremben ennyi minden van: ajvar, borscs, pindzsur, makalo, delauzi, töltött káposzta, Kódé Károly-féle alföldi finomságok, bigos, kabanosz, ordás különlegességek, kemencében sült málé, juhturós galuska, mazurek, herőce, ferentő, macsánka, sztrapacska, kulen, Pao de Quijero, tulumba, baklava, kadaif, farnadi, óbecsei sütemények, borvíz, adai pálinkák és borok. Még leírni is elképesztő, hát még végigkóstolni!

Hat óra után Goldschmied József, programigazgató vezetésével elindult a meghívott díszvendégek sora, köztük Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezető igazgatója és Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral. Minden nemzetiségi asztalnál megállt a menet, rövid üdvözlések, bemutatkozások következtek és némi kis kóstoló.

A színpadon kórus énekelt, talán nevezném a találkozó dalának, egyszerűsége és mindent kifejező szövege alapján: ? Tiszta forrás, szép szó, ez legyen a jelszó és légy a barátom, tiszta forrás mindenkinek, szép beszédet mindenkinek, szabadságot mindenkinek, barátságot mindenkinek, szép szerelmet mindenkinek, sok örömet mindenkinek. ? Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár!

Az éneklés után próza következett, Göncz Árpádné, Zsuzsa asszony a találkozó fővédnöke köszöntőjét olvasták fel: ? Használjátok ki az alkalmat, ismerjétek meg egymás szülőföldjét, tágítsátok látókörötöket, tanuljatok egymástól, örüljetek egymásnak, tanuljatok meg különbséget tenni értékes és értéktelen, emberi jóság és önző közömbösség között, évente tartalmas, az életnek örülni tudó és egymásnak segítő felnőttek.

Rubovszky Rita a köszöntőjét egy bevezető kis mesével kezdte, szerintem nagyon találóan. A gomba meséjét elevenítette fel, mikor is a kerek erdőben nagy esőzés támadt és az állatok menedéket keresve a gomba kalapja alá húzódtak. Addig nem volt gond, amíg a csiga, a cickány, a pocok és a nyulacska igyekezett a gomba alá, de mikor megjelent az őzike, felmerült a gondolat, hogy kicsi lesz a hely mindnyájuknak.

Mikor az őzike is a gomba kalapja alá ment, láss csodát, a gomba még őt is megvédte. Nos, hogy miért volt ez? Hát azért, mert az az eső, ami kezdetben olyan kártékonynak tűnt, az jótékony hatásával olyan nagyra növesztette a gombát, hogy az erdő összes állata menedéket talált alatta. Olyan a mi kis országunk és a magyarságunk, mint egy nagy gomba, amely alatt mindenki menedéket talál, és reméljük, hogy a következő 15 évben is több ezren leszünk és akkor is elég lesz nekünk ez a gomba, hogy jól érezzük magunkat.

Ezt követően Kovács Zoltán államtitkár a következőkkel nyitotta meg a találkozót: ? Az ilyen rendezvények mutatják meg az értelmét annak a munkának, amely a kultúraszervezésben folyik. Ideje felemelt fővel tagja lenni annak az Európai Uniónak, melyben nem attól lesz valaki európai, hogy azt mondja magáról ő európai, hanem attól, hogy erősen őrzi magában nemzeti identitását és ezzel ad hozzá mindahhoz, ami Európa lényegét jelenti.

A teremben folytatódott az étel- és italkóstoló, az udvaron pedig ismét a zene és a tánc következett. Mikor kiürültek a terített asztalok, színpadi muzsikával és tánccal zárult az este. Feltehetőleg hajnalig?

Szóljon hozzá!