ZETApress

hírportál

Kormányfők telefonvégen

Robert FicoBajnai Gordon magyar miniszterelnök ma telefonon egyeztetett Robert Fico szlovák miniszterelnökkel Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatásáról. A magyar miniszterelnök a két nappal ezelőtt a három legfőbb szlovák közjogi méltóság által kiadott nyilatkozatra reagálva emlékeztetett, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak.

Bajnai Gordon világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért Sólyom László köztársasági elnök és a magyar kormány is hivatalosan bocsánatot kért, a szoboravató ünnepség időpontválasztása és e között már csak ezért sem lehet semmilyen összefüggés. A magyar miniszterelnök jelezte, hogy a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása.

Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a rendezvényen semmifajta atrocitásra nem kerül sor. Fico miniszterelnök biztosította Bajnai Gordont arról, hogy a szlovák hatóságok gondoskodnak a rendezvény és a magyar köztársasági elnök biztonságáról. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a magyar hatóságok a maguk részéről mindent megtesznek a szélsőséges elemekkel szemben a Magyar Köztársaság határain belül.

A magyar miniszterelnök újfent megerősítette, hogy szükség van a két ország közötti feszültséget oldó, a problémák rendezését célzó párbeszédre. Erre jó alkalmat jelent a két ország külügyminisztere közötti jövő heti informális bledi találkozó, ahol azt is megvizsgálják, hogy a két miniszterelnök munkatalálkozójára mikor, milyen kontextusban kerülhet sor ? tudatta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az államfő is tiltakozott

Sólyom László köztársasági elnök ma diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák partneréhez, Ivan Gašparovičhoz. Üzenetében a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja.

A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom László jelezte: már tavaly augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik, egyetemi párbeszédük együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba. A már megfogalmazott javaslat alapján Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi Visegrádi Négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük az államnyelv törvény módosításának ügyét is ? tudatta az államfői Sajtóiroda.

Megvannak a gyilkosok

Köztársasági elnökünket ma délelőtt telefonon tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány arról, hogy elfogták a cigányok ellen tavalytól folyó támadások gyanúsítottjait. Az államfő gratulált a rendőrség szakszerű és eredményes munkájához. Sólyom László hozzátette: a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kik gyilkolták a romákat? | ZETApress
  2. Bajnai fogadta Jan Fischert | ZETApress

Szóljon hozzá!