ZETApress

hírportál

Kik gyilkolták a romákat?

Perényi 1. sörözőKöztársasági elnökünket telefonon tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány arról, hogy elfogták a cigányok ellen tavalytól folyó támadások gyanúsítottjait ? írtuk meg tegnap délután. Mint mára kiderült, hat személyt hallhattak ki péntekre virradóan Debrecenben, s közülük négyet már őrizetbe is vettek.

A 28 és 42 év közötti férfiak biztonsági őrként dolgoztak egy vasárnap zárva tartó éjszakai szórakozóhelyen. Mivel állandóan szabad vasárnaposok voltak, ráértek hétfőre virradóra gyilkolni járni. Tavaly júliustól Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökök és Kislétán tették le névjegyüket, s nyolcból hat helyen halottakat is hagytak.

Véget ért a rettegés ? mondják a romák, s most tényleg igazuk van. A gyilkosságok most mindenképp abbamaradnak. Ha tényleg az igazi gyilkosok kerültek rendőrkézre, akkor azért, ha mégsem az igaziakat kapták el, akkor meg azért. A valódi gyilkosok elemi érdeke ugyanis ez utóbbi esetben az, hogy most sokáig csendben maradjanak. Ha esetleg ártatlanok kerültek most rács mögé ? hiszen erre is volt már nem egy példa a bűnüldözés történetében ? épp a gyilkosságok hirtelen abbamaradása a legfőbb terhelő bizonyíték ellenük. Bármi is az igazság, a romák végre megnyugodhatnak, s a fekete terepjárós vadászok sem lesznek kitéve további zaklatásoknak.

Államfői válasz Ficónak

Sólyom László köztársasági elnök június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét. Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállításra kerülő Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával. Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gasparovic köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

A magyar fél tehát a legmagasabb szinten két hónappal az ünnepség előtt bejelentette Szlovákia felé Sólyom László szándékát a szoboravatási ünnepséggel kapcsolatban. Sem akkor, sem azóta egészen az augusztus 19-ei sajtónyilatkozatokig nem érkezett jelzés arra, hogy a szlovák fél kifogásolja a rendezvényt, annak időpontját, vagy bármilyen olyan körülményt, amely Sólyom László részvételével kapcsolatos ? tudatta az államfői Sajtóiroda a szlovák kormányfő tegnapi sajtótájékoztatója kapcsán.

Szóljon hozzá!