ZETApress

hírportál

Kaliforniai sikerünk

Hatalmas magyar siker Amerikában, a tudományos versenyek világbajnokságán. Ma fejeződött be Los Angelesben a vb, az International Science and Engineering Fair. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Erre az eseményre két magyar fiatal – Laskai Szilveszter és Vajda Ádám – kapott meghívást a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián elért kiváló helyezéseik és az EU döntő eredményei alapján – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a MISZ ügyvezetőigazgató-helyettese és a hazai ifjúsági verseny, az OTIO egyik főszervezője vezette.

Dr. Pakucs János, a hazai szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a magyar diákok kiemelkedő sikert értek el a világbajnokságon, Vajda Ádám dicséretben, Laskai Szilveszter pedig az előkelő 4. helyezésben részesült. A vb-n közel 2000 diák versengett egymással 70 ország képviseletében.

Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című pályázatával képviselte hazánkat, amely projektjével már az Európa Bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben. Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó és az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – egy adekvát válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium kiváló diákja Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján című projektjével mérettette meg magát, melynek fő témája a radar alapú póz felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása volt.

Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Innovátorok a gáton | ZETApress

Szóljon hozzá!