ZETApress

hírportál

OTIO-ról Kaliforniába

Hazai kiválóságok az angyalok városában: magyar fiatalok az amerikai tudományos világbajnokságon. Május 14-én kedden kezdődik a kaliforniai Los Angelesben az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

Magyarországot Laskai Szilveszter és Vajda Ádám, két végzős gimnazista képviseli, hogy a világ különböző országaiból érkező közel 1800 középiskolás diákkal felvegye a versenyt az összesen majdnem kilencmillió dollárt érő díjakért. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezeti.

Pakucs János, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezőbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a két kiváló diák által kidolgozott kutatási projekt kimagasló minőséget képvisel, különböző szakterületeken alkalmazható, és jelentős mértékben hozzájárulhat a tudomány fejlődéséhez. Mindkét magyar versenyző a 32. OTIO díjazottja volt, és a tavaly ott elért kiváló teljesítményükkel kvalifikálták magukat az amerikai világbajnokságra.

Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hallgatója Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című pályázatával képviseli hazánkat, amely projektjével már az Európa-bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben. Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó és az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz egy adekvát válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján című projektjével méretteti meg magát, melynek fő témája a radar alapú póz felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása, mint például a terrorizmus elleni küzdelemben, természeti katasztrófák utáni mentési műveletek során, vagy éppen az önvezető járművek megbízhatóságának és biztonságának javításánál. A fő előnye a radar képalkotás használatának a hagyományos, kamera alapú módszerekkel szemben az, hogy a radart nem befolyásolják a látóviszonyok és az esetleges vizuális okklúziót okozó tárgyak.

Az International Science and Engineering Fair hatalmas mérföldkő a világ különböző országaiból érkező ifjú tehetségek, kutatók számára, hiszen lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák a nagyközönségnek kutatómunkájukat és kutatási eredményeiket. Laskai Szilveszter és Vajda Ádám kiemelkedő tudományos projektjeit a Magyar Innovációs Szövetség támogatja, egyben bízva abban, hogy a két ifjú magyar kutató a világbajnokságon is nemzetközi sikert érhet el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kaliforniai sikerünk | ZETApress

Szóljon hozzá!