ZETApress

hírportál

Gorbacsovról és Putyinról

Az SZKP utolsó főtitkára tegnap a Világpolitikai Fórum elnökeként tartott előadást az Európai álom ? Ígéretek és valóság címmel rendezett nemzetközi szemináriumon, az MTA Székházban. A rendszerváltoztatás óta nem először járt nálunk, a ’90-es évek elején, de már a Szovjetunió felbomlását követően is idelátogatott. A Reform munkatársaként meg kellett akkor kérdeznem az utca emberétől, hogyan várja Gorbacsovot?

A Corvin közben megvolt még a taxiállomás, s az egyig sofőrrel kezdtem a sort. Nevét se kérdeztem, ő mégis elkérte a sajtóigazolványomat, majd elmondta, hogy szívesen elvinné a volt államfőt, mert biztos busás borravalót kapna. Utána a sarki rendőrhöz fordultam, neki már kérés nélkül mutattam a MÚOSZ-igazolványomat. ? Természetesen államfőnek kijáró módon fogjuk kísérni! ? felelte, s csak döbbent meg, amikor elmondtam, hogy már régen nem az. ? Magánemberként akkor jön, amikor akar! ? zárta le a beszélgetést. Ezután az M3-as metró vezetőjét kérdeztem két megálló között, aki kék felöltőm miatt a BKV-újság munkatársának gondolt és szívesen nyilatkozott. Örült a reformoknak, kedvelte a volt államfőt, s szabadidejében nézni szokta a róla szóló híreket. Remélem a Reformban is elolvasta már a pár héttel később megjelent sorokat.

Mihail Gorbacsov a tegnapi konferencia szünetében sajtótájékoztatót tartott, ahol a kérdezést kollégámra bíztam. ? Mihail Szergejevics! Milyennek látja Európa helyzetét? ? kérdezte az Amerikai Egyesült Államokban élő egykori pártfőtitkártól Szarvas István.

MSZ: Nézze, tévednek azok, akik alul értékelik a kontinenst! Amikor globális lehetőségeiről beszélek, akkor nem az EU-ra gondolok. Európa Vlagyivosztokig, esetleg az Urálig tart, továbbá Ukrajnában és Fehéroroszországban is épül és keleten is demokratikus folyamatok mennek végbe.

? Mi a véleménye Putyin elnökről?

MSZ: Bízni kell Oroszországban és Putyin elnökben! Egyre tapasztaltabb és bölcsebb elnök lesz.

? Elnök Úr! Olvastam, hogy egy új párt alapításán gondolkodik. Mikorra akarja létrehozni?

MSZ: Valóban fontolgatom, de nem kell elsietnem, mert nem vagyok még olyan öreg. Ha úgy látom, hogy eljön az ideje, meg fogom alapítani!

Az 1931. március 2-án Provolnojében született reformer 1985-től volt az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke. 1991. augusztus 19-én ? a magyarországi pápalátogatás idején ? a szovjet rendszert védelmező kommunista vetélytársai sikertelen puccsot kíséreltek meg ellene. Ennek nyomán betiltotta és feloszlatta pártját. Miután nem sikerült megakadályoznia a szovjet köztársaságok önállósulási törekvéseit és a Független Államok Közösségének 1991. december 8-i megalakulását, 25-én lemondott elnöki tisztségéről. Másnap formálisan is megszűnt a Szovjetunió. A FÁK rágták szét a SZÚ-t ? vicceltünk ezen akkoriban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gorbacsovot kitűntették | ZETApress

Szóljon hozzá!