ZETApress

hírportál

Gorbacsovot kitüntették

A kelet-európai békés átalakulás és a német újraegyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért Drezda város különdíját adományozták a minap Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek ? tudatták a híradások.

Gorbacsov Drezda város díjának első kitüntetettje, a jövőben azt évente adományozzák ? jelképesen a város ellen a II. Világháború végén végrehajtott szövetségesi légitámadás évfordulóján ? egy olyan személynek, aki tevékenységével a háború és az erőszak elleni és a megbékélés melletti kiállást bizonyította. Az átadást megelőző este mintegy 15 ezren a Belváros köré vont élőlánccal akadályozták meg a neonáci tüntetők megmozdulását.

Az SZKP egykori főtitkára Független Demokraták néven alapított új pártot Alekszander Lebegyev orosz milliárdossal még 2008. őszén. A bankár és üzletember Lebegyev ? akinek cége 30 százalékos részesedéssel bírt az orosz Aeroflot légitársaságban ? azt mondta akkor, hogy jogi és gazdasági reformokért, erősebb parlamentért, kevesebb államkapitalizmusért, és az orosz független média megerősítéséért fognak kampányolni.

S hogy mi közünk van nekünk mindehhez? Csak annyi, hogy 2007. őszén ? a Magyar Tudományos Akadémián tartott szeminárium szünetében ? a Szovjetunió akkor 76 éves egykori elnöke kollégánk kérdésére elmondta, hogy új párt alapítására készül, s mivel még nem érzi magát öregnek, ezt csak akkor teszi meg, ha eljön az ideje.

Szóljon hozzá!