ZETApress

hírportál

Texasi miniló Zuglóban

Vertigo minilóAmerikai miniló a Bethesda Gyermekkórház kórtermeiben. Két hónapja engedélyezte a Bethesda Gyermekkórház, hogy Magyarországon először amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között – tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

A speciális lovasterápia bámulatos hatással van a Rehabilitációs és Neurológiai Osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukban épp szükséges. Gondos előkészítés után a lóterápiát dr. Velkey György, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgató-főorvosa hagyta jóvá.

A betegre figyelő gyógyító munka tabukat döntöget. Néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, aztán, ha ott akartak aludni. Ma is sokfelé elképzelhetetlen, hogy a kórházi személyzet a gyermek otthonában dolgozik: egy-egy gyermek szociális reintegrációját végzi vagy éppen otthoni tartós lélegeztetést állít be. Most újabb furcsa lépés: a jól idomított kutyák hellyel-közzel még megjelenhettek a betegek mellett, és íme, most egy ló van a gyermekosztályon. Ha a tabuk döntögetése nem öncélú, hanem jól megfontolt és megtervezett úton haladunk és a biztonsági szempontokat is komolyan vesszük, többre juthatunk. A miniló gyermekrehabilitációs osztályon való használatának tervezésekor ezt az utat végig jártuk, és most a bevezetéskor reméljük, hogy a gyerekeknek újabb felmérhetetlen segítséget adunk az élni akaráshoz, ami – jól tudjuk, akik súlyos betegekkel foglalkozunk – a gyógyulás nagyon fontos feltétele – vallja a gyermekgyógyász.

Az állat és ember kapcsolatának terápiás célú alkalmazása egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Az állat-asszisztált aktivitás, mint intézményesített terápiás módszer még ugyanebben a században, Angliában öltött formát. A módszer magyarországi elterjedése az 1980-as években kezdődött, mellyel kapcsolatban számos pozitív tapasztalat sarkallta a szakembereket hazai és nemzetközi szinten is tudományos kutatások elindítására.

Ezek eredményei hormonális szinten igazolták az állatok stressz csökkentő, kötődést elősegítő, szív- és érrendszeri működést javító hatását. Kórházunk kis bent fekvői számára a terápiás lovak jelenléte ezen felül rendkívüli motivációt is jelent a napi rehabilitációs munkához, jobb közérzetet és kedélyállapotot biztosít számukra, valamint fejleszti a szociális és kommunikációs készségeiket is – fogalmazza meg dr. Kincses-Szabó Magdolna gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, aki a Bethesda Gyermekkórházban kutatja az állatterápiák hatását.

Vertigo az osztályonDr. Hegyi Márta gyermekneurológus minden alkalommal ott van a terápiákon, ő orvosi szempontból támasztja alá a ló pozitív hatásait. – A mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, pl. lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orrocskája, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében – mondta az osztályvezető-helyettes.

Vertigo 4 éves amerikai miniló, egyenesen Texasból repült Magyarországra 3 hónaposan, anyukájával. Ács Franciska lovasterapeuta, a miniló gazdája mesél arról, hogyan is élnek együtt ezekkel a minilovakkal, miként készítik fel őket a terápiára. – Az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a póni hoz. Arányosak, kecsesek, rendkívül barátságosak; megbízhatók; kiszámíthatók. Azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnék használni, már nagyon korán emberközeli környezetben neveljük. Beengedjük otthonunkba, szobába, lépcsőzni, liftezni tanulnak, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, hirtelen mozdulat, érintés számukra teljesen természetes és egyáltalán nem billenti ki nyugalmából. A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak. Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket. A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, gyermekkel való páratlan összehangolódással – vallja a lovasterapeuta. A ló állat-egészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.

Minden élményterápia új lehetőséget ad a gyógyuló gyermekeknek, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán. Franciskának otthon két további minilova van, mert a derék négylábút egyórás kórháza munkája után egynapos pihenés illeti meg, így a három paci felváltva indul kórházi munkára a gyerekekhez.

A sajtótájékoztató előtt a Magyar Tűzoltó Szövetség tagjai adtak egyórás zenés karácsonyi műsort a kis betegeknek az Ilka utcai Rehabilitációs Osztályon, majd siettek is tovább az Égési Osztályra. Mint elnökük, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, egykori szóvivő kérdésemre elmondta, Mikulás és Karácsony között mindig felkeresik a fővárosi gyermekkórházakat, hogy sok-sok vidámságot és ajándékot vigyenek a gyógyulásra vágyó gyerekeknek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bethesdai osztályátadás | ZETApress

Szóljon hozzá!