ZETApress

hírportál

Bethesdai osztályátadás

Új pszichoterápiás központ és családok háza nyílt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. A pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítő központ és a hosszabb kezelésen lévő gyerekek családjainak helyet adó, két apartmanból álló ház elkészültéhez a kormány ötven millió forinttal járult hozzá.

Velkey György, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgató-főorvosa arról beszélt, hogy az isteni gondviselés, annak bizonyossága látható ebben a most átadott új épületben. Az új központtal a néhány éve felépített, egyedülállóan szerteágazó gyermekpszichiátriai ellátásukban méltó és praktikus ellátóhelyhez juthatnak az ide segítségéért forduló gyerekek és szüleik. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a délelőtti átadáson úgy fogalmazott: a Bethesda Gyermekkórház több mint egy kórház, hiszen egy olyan közösség működteti az intézményt, amely nemcsak gyógyít, nemcsak a betegséget látja, hanem az egész embert is. Ez a gyakorlat követésre méltó! – folytatta hozzátéve, a kormány ezért is tartotta fontosnak, hogy hozzájáruljon a beruházás költségeihez 50 millió forinttal.

Az államtitkár hozzátette: reményei szerint a kormány még jobban hozzá tud járulni ahhoz a komplex fejlesztéshez, amelyet a kórház vezetése kidolgozott, és a betegségmegelőzés jelentette XXI. századi kihíváshoz. Szerinte az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.

Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke – akinek üzenetét Molnár János, az MRE Zsinatának presbiteri elnöke olvasta fel – úgy fogalmazott: a kórház az egyház egyik büszkesége, ami a hitelesség és a magas színvonalú gyógyító munka mellett a szeretettel odafigyelésben, lelki támogatásban is megmutatkozik a legnehezebb helyzetekben is.

Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke azt mondta, ez a központ egy újabb lehetőség a problémával küzdő gyerekeknek. Kitért arra, hogy minden 7. gyerek küzd valamilyen mentális problémával, és ennek a mentális pandémiának beláthatatlan következményei lesznek. Minden nemzet jövőképességét az határozza meg, hogy mennyire bánik jól a gyerekekkel, mennyire segíti őket a mentális, testi, lelki egészségük fenntartásában – tette hozzá. A Bethesda Kórház mindig választ adott a társadalmi kihívásokra, és ez ennek az intézménynek az igazi ereje – hangoztatta hozzátéve: a pszichoterápia egy alulfinanszírozott ellátás, és ez egy újabb lehetőség, hogy a szinte csak magánellátásban elérhető terápia itt most mindenkinek elérhetővé válik.

Németh Laura klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a részleg vezetője elmondta, a Bethesdában 2021 elején jött létre az a bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik. Az ország bármely részéről fogadják a 8-18 év közötti gyerekeket és fiatalokat, a munkatársak nyolcfős csoportokban dolgoznak. A beutaló-köteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében nyújtják.

Megalakulása 2021. februárban egy másik épületben történt. A Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás Gyermekközpont a Budapest XIV. Hermina út 55-ben egy gyönyörű villaépületben található, ahová 2024. június elején költöztek. Részlegük célja, hogy a gyerekek kezébe adjanak egy képzeletbeli szerszámosládát olyan szerszámokkal kognitív viselkedésterápiás technikákkal együtt, amelyek elsajátítását követően, gyakorlással, a problémák hosszútávon enyhíthetők. Fontosnak tartják, hogy a technikákat játékos formában, élmények útján tanítsuk meg a fiataloknak. Számos kreatív módszer mellett foglalkozásaikat állat-asszisztált – kutyával, minilóval való találkozással – terápiás foglalkozások egészítik ki, illetve a gyermekek kipróbálhatják magukat egy problémaspecifikusan kialakított terápiás szabadulószoba játékban is. A texasi minilóról idekattintva olvashatunk.

A különféle pszichés problémák sikeres kezeléséhez sokszor elengedhetetlen a szülők, család bevonása. Ezért fontosnak tartják, hogy a szülök a tréning elején és végén szülőcsoporton vegyenek részt, amelyek során pszichoedukációt tartanak számukra az adott betegségről, segítik őket a problémához való helyes hozzáállásban, illetve abban, hogyan tudnak segíteni gyermeküknek otthon a technikák gyakorlásában. Kis létszámú csoportokban dolgoznak, nemzetközi kutatások által bizonyítottan hatékonyan kognitív viselkedésterápiás módszerrel, melyet családterápiás és élményterápiás elemekkel egészítenek ki. A csoportokba az ország bármely területéről fogadnak gyermekeket. Családok bejelentkezése a kamaszszakasz@bethesda.hu emailcímen lehetséges. a csoportban való részvételt az első interjú előzi meg, melynek részleteit a kollégák egyeztetik a családdal a bejelentkezés után.

Az új részleget és családok házát dr. Sávolt Ákos sebész, onkológus és dr. Szabó Tünde jogász, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő középső gyermeke: Sávolt Karolina ifjú festőművésznő hat alkotása díszíti, akit édesanyja és Evelyn, a nagy testvér is elkísért. A 14 éves hölgy ősszel kezdi a 9. évfolyamot egy fővárosi gimnáziumban és édesapja példáját követve orvos szeretne lenni!

Szóljon hozzá!