ZETApress

hírportál

Műtétek 3D-ben Dél-Pesten

Mint kedden megírtuk, világhírű professzorok, Magyarországon egyedülálló műtéti eljárások láthatók tegnaptól holnapig a Jahn Ferenc Kórházban, ahol már 9. alkalommal kerül megrendezésre a három napon át tartó Minimál invazív eljárások az urológiában című műtétsorozat és konferencia.

Évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat. Az akkreditált képzésre közel száz urológus regisztrált, hogy tanulhassanak tapasztaltabb kollégáiktól. Ezen túlmenően olyan szakdolgozók, műtősnők, már nem praktizáló nyugdíjas orvosok is részt vesznek a konferencián, akik csak az új műtéti eljárásokra kíváncsiak. Az idei rendezvény első napján urológus szakorvos-jelöltek tartottak szabadon választott témában felmérő előadásokat, melyek egyúttal a 2018. évi Európai Urológus Társaság Közép-európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló verseny-előadásai is voltak. A győztes: dr. Bordás Noémi kiutazást nyert a CEM-re.

A szakorvos-jelöltek, valamint utolsó évesek szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben, melyeknek szintén hatalmas tétje volt: a győztes kiutazást nyert az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) következő találkozójára. A bírálóbizottság végül dr. Vecsei Annának ítélte oda az első helyet Felső-húgyúti daganatok endoscopos műtétéi: a helyes indikáció felállítása című előadásáért.

A második nap a hivatalos megnyitóval kezdődött, melyen részt vett és beszédet mondott prof. dr. Tenke Péter, a Kórház Urológiai Osztályának vezető főorvosa, a Magyar Urológus Társaság főtitkára, dr. Szentes Tamás, az EMMI országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára, prof. dr. Nyirádi Péter, az SE Urológiai Klinika igazgatója, az Urológiai Tagozat elnöke, valamint dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Kórház főigazgató-főorvosa. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a 3 dimenziós laparoszkópos tornyot 4 éve adományozó Csepel korábbi polgármestere Honvédelmi bizottság elnöki, kecskeméti repülőtéri elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, azonban levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Az ünnepélyes köszöntőket követően dr. Ralovich Zsolt és prof. dr. Tenke Péter emlékplakettet adott át dr. Szentes Tamásnak, valamint dr. Kisbenedek Lászlónak, az Urológiai Osztály korábbi vezető főorvosának, ezzel is megköszönve korábbi támogatásukat, melynek köszönhetően a konferenciasorozat létrejöhetett. Ezt követően már a műtőké, valamint a meghívott külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. 6 országból 9 elismert szakember érkezett és adta át tudását a magyar urológus kollégáknak. A konferencia keretén belül az intézménybe látogat dr. Peter Wiesing, a Németországban működő, robotsebészeti fejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója is. A holnapi zárónapon magyar urológusok műtéteit lehet majd a Főépület földszinti Zöld Előadójában nyomon követni a 3D-s televíziókon. Idén 3 műtőben összesen 16 műtétet kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők.

Szóljon hozzá!