ZETApress

hírportál

Robotsebészek Dél-Pesten

Robotsebészet az urológiánVilághírű professzorok, Magyarországon egyedülálló műtéti eljárások csütörtöktől szombatig a Dél-pesti Kórházban. Kórházunkba érkezik az európai robotsebészet fejlesztésével foglalkozó cég vezetője is, és részt vesz a mára hagyományosnak számító nemzetközi urológiai konferencián ? tudatta Ócsai Gábor, Ypsylon Média.

Február 1-3-a között immár 9. alkalommal kerül megrendezésre a Jahn Ferenc Kórházban a három napon át tartó Minimál invazív eljárások az urológiában című műtétsorozat és konferencia, amelyen évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat.

Intézményünk Urológiai Osztályának kezdeményezésére az európai mércével mérve is elismert, Közép-Európában egyedülálló, nemzetközi szaktekintélyeket is felvonultató műtéttan kurzust idén kilencedik alkalommal rendezzük meg. A konferencián a műtétek olyan háromdimenziós képi technikával rendelkező laparoszkópos tornyokkal történnek, amellyel azonos technikát ? az országban egyedülálló módon ? 4 éve már mi is használhatunk Csepel Önkormányzata támogatásának köszönhetően.

A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők idén is 8 darab 3 dimenziós monitoron, élő adásban, audiokommentárral követhetik. A háromnapos program keretében szakorvos jelöltek mérik össze előadói képességüket, neves külföldi-, és magyar operatőrök mutatnak be bonyolult, ámde követendő, haladó szemléletű műtéti megoldásokat. Az operációk Magyarország legelső, a intézményünkben üzemelő 3D laparoszkópos tornyával és két másik hasonló eszközzel, három műtőben egy időben történnek. Az elvégzendő beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és csapatmunkát igényelnek.

Az előadássorozatra 6 országból 9 elismert külföldi szaktekintély érkezik és adja át tudását a magyar urológus kollégáknak. A konferencia keretén belül intézményünkbe látogat dr. Peter Wiesing, a Németországban működő, robotsebészeti fejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Kórház Urológiai Osztálya, prof. dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára. Az új prosztataműtéti eljárások mellett egy MRI által vezérelt fúziós biopsziával, valamint egy laparoszkópos húgyhólyag-eltávolítással és bélből történő hólyagképzéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Utóbbi két eljárási technikát Magyarországon először végzik el az idei bemutató műtétsorozat keretében.

A péntek reggeli megnyitóünnepségen részt vesz és köszöntőt mond dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Kórház főigazgatója, prof. dr. Tenke Péter, a Kórház Urológiai Osztályának vezető főorvosa, a Magyar Urológus Társaság főtitkára, prof. dr. Nyirádi Péter, az Urológiai Tagozat elnöke, valamint dr. Szentes Tamás, az EMMI országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a 3 dimenziós laparoszkópos tornyot adományozó Csepel korábbi polgármestere a Köves úti Főépület Zöld Előadójában.

Szóljon hozzá!