ZETApress

hírportál

Ki ölt vajon Móron?

Emberölés bűntettének gyanúja miatt őrizetbe veszem! Jöjjön ki felemelt kezekkel! ? ordította a kommandósok főnöke pénteken, Tatabányán N. László lakása előtt. A 36 éves férfi ijedten lépett a sí-maszkos férfiak elé. Én csak az ajtóban álltam, Robi húzta meg a ravaszt ? motyogta első döbbenetében.

Milyen ravaszt, milyen ajtóban? ? néztek össze a rendőrök, s most ők lepődtek meg. Szerencsére gyorsan kapcsoltak, s rájöttek, hogy a veszprémi postásgyilkossággal gyanúsított férfi az egy évvel azelőtti móri bankrablást ismerte be. Ez lett ám a nagy fogás! Postásgyilkosért indultak, s bankrablóval érkeztek a kapitányságra.

Az elfogás részlete természetesen kitaláció, de olyan szép, hogy igaz is lehet. Így történt-e valójában, sosem fogjuk megtudni. Az minden esetre elgondolkoztató, hogy akit öt postás kirablásával, köztük egyikük meggyilkolásával vádolnak, miért kezd beszélni nyolc további személy likvidálásáról. Lehet, hogy sokkhatás érte az elfogáskor, vagy úgy érezte, hogy elég volt a bujkálásból?

A ma délelőtti sajtótájékoztatón Bolcsik Zoltán rendőr dandártábornok sem volt sokkal közlékenyebb. A Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai székházában egy tucat operatőr, s mintegy félszáz fotós és újságíró várakozott. A negyedórás késéssel induló tájékoztatón az NNI igazgatója előbb összefoglalta az előzményeket.

A dunántúli rablássorozat 2002. február 13-án, Tatabányán kezdődött egy postás kirablásával, akitől nyolcszázezret szákmányolt. 2003. június 23-án Veszprémben egy postást támadtak meg 752 ezer forintjáért, aki pár nap múlva a kórházban belehalt a sérüléseibe. Ezt még további három rablás követte, de azok sértettjei életben maradtak.

Móron is járhattak a tatabányaiak

A móri ügy az első és második rablás között, 2002. május 9-én (a Győzelem napján!) történt. Kaiser Edét és Hajdú Lászlót ? mint vélelmezett elkövetőt ? két hónapon belül elfogták, s azóta már az ítélet is megszületett. Kaiser tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, s Hajdúnál is előbb-utóbb súlyos büntetés kiszabására kerülne sor. Most talán fellélegezhetnek, de előbb térjünk vissza a tatabányai férfiakra.

A 190 centi magas N. László korábban szerződéses katona volt. Később átment egy fegyveres testülethez, de nem lett rendőr. Csak találgathatjuk, hogy bv-őr lehetett. Itt sem maradt sokáig, hanem egy fegyverkereskedésben élte ki fegyverek iránti vonzalmát. Bűntársa, a vasárnap elfogott W. Róbert valamivel alacsonyabb, 34 éves, három gyermekes, büntetlen előéletű tatabányai édesapa. Róla többet nem árultak el a rendőrségen. Mivel a móri bank ajtajában egy magas férfi küldte el az ügyfeleket, így N. L. elfogásáról írt verzióm talán nem is annyira lehetetlen. Ő őrködött az ajtóban, W. R. pedig lövöldözött az épületben?

A 2002. nyarán elfogott Kaiser Ede feldobójának kifizették a huszonötmillió forintos nyomravezetői díjat, így azt most akár vissza is követelheti a rendőrség. Akkor vádalku született, s az egyéb ügyekkel megvádolt Kiglicsnek a fülesért elengedték a büntetését. Könnyen lehet, hogy most ezeket is le kell ülnie, s rágalmazásért is nyakába varrhatnak kemény éveket. Kaisernek az ominózus napra egy család alibit igazolt, s emiatt ellenük indult eljárás hamis tanúzásért, a hatóságok félrevezetéséért. Most ezt az eljárást is meg kell szüntetni!

Kaiser ügyében perújrafelvételt kezdeményezhet a Fellebbviteli Főügyészség, mondta Szoboszlai Richard, fővárosi főügyész-helyettes. Ha a Fővárosi Ítélőtábla megalapozottnak találja a beadványt, a Fővárosi Bíróság tárgyalja az ügyet. Szóba jöhet kártérítési eljárás is, bár itt kevés sikerre számíthat eddigi fogva tartásáért. Kaiser egyéb bűncselekményei miatt amúgy is börtönben ülne, tehát nem ártatlanul van a rács mögött.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ki állt az ajtóban?

Szóljon hozzá!