ZETApress

hírportál

Kikapott a Magyar Nemzet

Bajnai Gordon pert nyert a Magyar Nemzet ellen. Helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság korábban hozott ítéletét, amely szerint a Magyar Nemzet című napilap egy május 25-i cikkében, több esetben is valótlanságot állított Bajnai Gordon miniszterelnökkel kapcsolatban.

A független bíróság a cikk összesen öt állításának valóságtartalmát vizsgálta, és megállapította: a napilap cikkének mind az öt állításában valótlanságokat közölt a miniszterelnökkel kapcsolatban. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnapi ítéletében megerősítette: a Bajnai Gordon által korábban vezetett Wallis nem okozott hátrányt a költségvetésnek, és Bajnai Gordon nem kerülte ki az adószabályokat. A bíróság mostani, jogerős ítélete helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzet kiadóját a lap Bajnai Gordonnal kapcsolatos valótlan állításaiért, amelyet a napilapnak az ítélet kézhezvételét követő nyolc napon belül meg kell tennie.

A bíróság jogerős döntése értelmében a Magyar Nemzet május 25-i számában a Bajnai a bizalmi háló őre című cikkében valótlanul állította, hogy Bajnai Gordon vezetése alatt a Wallis Csoport tetemes hátrányt okozott volna az államkasszának. Azt a valós tényt, hogy a Dataplex megvásárlásából a felperes által irányított Wallis Rt-re jutó vételár és eladási ár között különbség volt, abban a hamis színben tüntették fel, hogy ezután az adott évben adót kellett volna fizetniük, de azt elkerülték volna. A céget az úgynevezett elhatárolt veszteségére figyelemmel nem terhelte volna adófizetési kötelezettség, ha ő a vevő és az eladó.

A lap olyan hamis látszatot keltett, hogy akár a felperes is lehetne tulajdonosa a ciprusi székhelyű Danilack Investmentnek. Azt a valós tényt, hogy a felperes egyik részvényese volt a WEMS elnevezésű ciprusi cégnek olyan hamis színben tüntették fel, hogy Bajnai Gordonnak több ciprusi cége lett volna. Olyan hamis látszatot keltettek, hogy Bajnai Gordon adóelkerülést igazoltan végzett volna.

Korábban a Fővárosi Bíróság egy másik, június 3-án megjelent cikke állításaival kapcsolatban is helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzet kiadóját, nem jogerősen. Ez utóbbi ügy is a Fővárosi Ítélőtábla előtt van az alperes fellebbezése után. A miniszterelnök jogi képviselője útján akkor fordult a bírósághoz, amikor személyéről, Bajnai Gordonról sorozatosan jelentek meg hamis és félrevezető információk a napilapban ez év első felében ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újabb pofon a Magyar Nemzetnek | ZETApress

Szóljon hozzá!