ZETApress

hírportál

Biztonsági őrök a buszokon?

Jövőre többet kell fizetnünk az éjszakai járatokon. A Fővárosi Közgyűlés által csütörtökön 270 forintra emelt vonaljegy nem lesz érvényes, hanem 360-ért kell venni éjszakait a járművezetőtől. A jegyeket nem az ellenőrök kérik majd, hanem a biztonságiak. Többen ebben jogi anomáliát sejtenek, mert szerintük a biztonsági őr nem pótdíjazhatja a potyautast. Jó hír viszont, hogy a hó közben is megváltható harminc napos bérletek 29, 30, vagy 31 napig érvényesek az adott hónap napszámának függvényében.

Nézzük most meg tételesen a dolgokat. Az éjszakai járatok vonalai jóval hosszabbak a nappaliaknál, így ugyanazt a távolságot nappal csak több átszállással, így több vonaljeggyel lehetne beutazni. Ha erre utal a drágább éjszakai tarifa, ebben lehet ráció. Más kérdés, hogy éjjel ritkábban járnak az autóbuszok, így a szükséges átszállások hosszabb időt vesznek igénybe.

Az éjszakai járatokon ? pláne a külső kerületekben ? a nappalinál rosszabb a közbiztonság, így a biztonsági őrök jelenléte ezért kívánatos. Azt, hogy pótdíjazhassanak, a munkaköri leírásukban kell majd rögzíteni, bár szerintünk nem ez a cél. Ha megakadályozzák a jegy nélküli utazást, s a potyautast leszállítják ? ezt ugyanis megtehetik ?, sokan inkább a jegyváltást választják a több kilométeres éjszakai gyaloglás helyett. A következő járat ? melyen egy újabb biztonsági őr utazik ? amúgy is csak fél- vagy egy óra múlva érkezik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ki nem tudja a dolgát?

Szóljon hozzá!