ZETApress

hírportál

Ki nem tudja a dolgát?

Máig sem tudják a pénztárosok, hogy a 30 napos bérletek meddig érvényesek, mondta el a VEKE illetékese. 31 napos hónapról lévén szó, 1-jétől 30-ig érvényesítették azokat, s az utasoknak azt tanácsolták, hogy 31-én jeggyel utazzanak. Most nézzük meg, hogy miért valótlan az állítás!

Mint évvégén megírtuk, az idei 30 napos bérleteket csak január 2-án kezdték el árusítani. Ezeket ? mint eddig is a hónap bármely napjától érvényes bérletet ? csak a váltás napjától lehetett érvényesíteni, korábbi naptól nem. A pénztárosok tehát január 2-i kezdőnappal adhatták ki azokat, 1-jével semmiképp. Másodikától a 30 nap 31-én telik le, tehát a csak 30-ig érvényes bérlet eleve nem is lehet forgalomban! 31 napos hónap legközelebb csak a március lesz, de most még senki sem vesz akkori kezdőnappal bérletet.

Más kérdés, hogy a bérlet nem 30 napig, hanem a következő hónapban a kezdőnapot megelőző nap végéig érvényes. A január 2-án váltott tehát február 1-jén éjfélig. Erről már december 22-én írtunk, tehát két nappal azután, hogy a Fővárosi Közgyűlés a döntést meghozta. Ha mi kívülállóként már akkor tudtunk erről, a BKV pénztárosai hogy-hogy nem tanulták meg egy hónap alatt sem? Ennyire ostobák lennének? Nehezen hiszem. Lehet, hogy a csak a szóvivő hivatkozik rájuk ok nélkül azért, hogy a vállalatot és fenntartóját lejárassa?

A BKV most sillabuszt adott pénztárosainak, mely az év mind a 366 kezdőnapjánál jelzi a következő havi zárónapot. Ez utóbbi ? a korábbi logika alapján ? mindig abszolút értékben eggyel kevesebb a kezdőnapnál. Nem harmincig kell tehát előreszámolni, hanem eggyel vissza a következő hónapban. Ha valakinek ez is nehéz, ha valaki még eggyel sem tud visszaszámolni, az nem fog elmenni pénztárosnak. Aki rendszeresen pénzzel dolgozik, komolyabb matematikai műveletre is képes! Ezzel az intézkedéssel, egy ilyen sillabusszal felesleges bárkit is megszégyeníteni!

Szóljon hozzá!