ZETApress

hírportál

Másfélmilliárdos szeszhamisítás

Nógrádból indult...

A VPOP múlt szerdán összehangolt akciót hajtott végre a Dunától keletre eső országrészben, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, melynek célja nyolc, az illegális szeszesitalok forgalmazására szakosodott bűnözői csoport felszámolása volt. Közel ötven helyszínen végeztek különféle nyomozati cselekményeket, illetve jövedéki ellenőrzéseket.

Valamennyi bűnbanda egy Nógrád megyei vállalkozástól szerezte be az ablakmosó koncentrátumot tavaly májustól napjainkig, mondta el Mőzs Elek dandártábornok, főigazgató. Ez azért volt számukra remek üzlet, mert a denaturált szesz adómentes, 170 forintba kerül, míg az ebből előállított vodkát és más röviditalt literenként kétezer forint járulék terheli. Ez utóbbit tudták így a bűnözők megtakarítani.

A nyomozás adatai szerint több mint hatszázezer liter, azaz hatszáz köbméter ablakmosó koncentrátumot vásároltak az eltelt egy év során, melyből kétmillió liternyi fogyasztásra szánt szeszt készíthettek és értékesíthettek. Sajnos ezek a termékek az emberi fogyasztásra alkalmatlanok, különösen veszélyesek. Ha azonnali halált nem is, de maradandó egészségkárosodást okozhatnak. Sajnos a boncasztalon már nehéz visszakövetkeztetni az igazi halálokra, pláne egy idült, májkárosodott alkoholistánál.

A fináncok három illegális lepárlót és további 14 helyszínt derítettek fel. Lefoglalták az átalakításhoz szükséges eszközöket, így aktív szenet, szűrőket, tartályokat, valamint háromezer liter ? három köbméter ? alapanyagot, és ötezer liter visszaalakított, aromásított szeszesitalt, és tízezer liter cukorcefrét. Az ipari mértéket jelzi, hogy Jászdózsa külterületén 15 darab, egyenként egy köbméteres csővezetékkel összekötött műanyag tartályt találtak, melyben az illegálisan visszaalakított szeszt tárolták. Az akció során 13 magyar állampolgárt gyanúsítottak meg, s közülük hetet benn is tartottak a kihallgatás után.

Nem hangzott el ugyan a sajtótájékoztatón, de könnyen kideríthető volt, hogy a Nógrád községtől pár kilométerre lévő tolmácsi Erdőkémia Kft. gyárt és forgalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyet a bűnözők a pancsoláshoz felhasználhattak. Mivel ők jóhiszeműen értékesítették azokat, így bűncselekményt nem követtek el. Nem kötelességük nyomon követni termékeik későbbi útját.

Az áfa-csalókat is elfogták

A szeszhamisítók üldözésével egy időben húsz fővárosi helyszínen az áfa-csaló külföldiek ? kínaiak, izraeliek és irániak ? ellen is felléptek a vámnyomozók. Az elkövetők két gazdasági társulat részére importáltak távol-keleti gyermekjátékokat. Az árut valós gazdasági tevékenységet nem folytató, általuk alapított magyarországi gt-k nevére vámkezeltették halasztott áfa-fizetés mellett Bécsben, Pozsonyban és Dunaszerdahelyen.

A fiktív okmányokat maguk készítették, majd az árut Magyarországon úgy értékesítették, hogy a termékimporthoz kapcsolódó áfát nem fizették meg. Ezzel mintegy háromszázmillió forint adóhiányt okoztak az államháztartásnak. Az akció során foganatosított biztosítási intézkedések ? nagy összegű készpénz és két raktár, valamint három bolt teljes árukészletének lefoglalása ? feltehetően fedezi az anyagi kárt.

A csoport négy tagját a VPOP őrizetbe vette. Segítette az intézkedést a REBISZ is, mert az Autópálya Rendőrség járőrei sikeresen tartóztatott fel és fogott el az M1-es autópályán az országot elhagyni készülő egyik bűnözőt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Őrizetbe vették a vegyészt

Szóljon hozzá!