ZETApress

hírportál

Túszok a bankfiókban

Combino villamosokkal kerítették be a Széna teret tegnap délután ugyanúgy, mint nyáron a Kossuth Lajos teret. Akkor G. W. Bush elnököt zárták így el az esetleges merénylőtől, most viszont a bankrablót különítették el a járókelőktől. A műveleti területen közben tárgyaltak a túszejtővel.

S hogy mi történt tegnap délután Buda legforgalmasabb részén? Egy negyvenes férfi sétált be az OTP-fiókba, és pénzt követelt. Nem ment üres kézzel, pisztolyt szorongatott. Egy pisztoly nem pisztoly, vallotta, ezért elkérte az őr fegyverét is, aki a feje mellett elsüvítő golyó hallatán engedett a pszichikai meggyőzésnek.

A rabló pénzt követelt, de csak egy zacskó aprót kapott. Keveselte az összeget, ötmillióra vágyott. Közben a rendőrök is megérkeztek, s lezárták a környéket. Az egyre inkább megzavarodott férfi folyamatosan engedte ki az ügyfeleket, s már csak az őrt és néhány banki alkalmazottat tartott benn túszként.

Az esemény ekkor vált terrorcselekménnyé. A Nemzeti Nyomozó Irodára bízták a megoldást, s a túsztárgyaló is megérkezett. Négy óra körül kezdődött a bankrablás, s fél hatig adott haladékot a rabló. Azt hitte akkor még, hogy ő diktálhatja a feltételeket. Tévedett. Megérkeztek a terrorelhárítók, s felgyorsultak az események.

Hat óra előtt több lövést hallottunk, mentőautók is érkeztek, sérülteket hoztak ki, majd ellátás után elvitték őket. Egy halott maradt odabenn, mondta a mentősök szóvivője, de csak a rendőrségi szóvivő erősíthette meg, hogy az bizony a túszejtő. Fél 8-ra ígérték a részletes tájékoztatást.

A rendőrök még sokáig a téren maradtak

A kollégák a Teve utcába siettek, én a helyszínen szemlélődtem tovább. Csak az MTV maradt a téren. Közelükben sertepertéltem, így végighallgattam fél 8 utáni bejelentkezésüket a tuti infóval, amit telefonon kapott a riporter. A felszámolás részletei ekkor váltak előttem ismertté.

Hat óra előtt hatoltak be a hátsó bejáraton a bankba a kommandósok. Mivel a rabló fegyvert fogott rájuk, az élen haladó rendőr saját maga és fegyvertársai védelmében kétszer rálőtt a fegyvertartó készre. Célzott lövése talált, de nem eléggé. A rabló is lőtt, s a bank őrét könnyebben megsebesítette. Ekkor már nem volt mese, ki kellett őt iktatni. További négy célzott lövést adott le rá a rendőr, s mind a négy talált. Az egyik áthatoló lövedék az egyik túszban is kárt tett, súlyos sérülést okozva neki.

A rabló teste még a bankfiókban van, folytatta a riporter, mert pontosan kell rekonstruálni a történteket. A helyszínelők azt is rögzítik, ki hol állt, s az ügyészségi nyomozók ezek alapján döntik el majd a fegyverhasználat jogosságát. Igaz, ezt eddig senki sem kérdőjelezte meg, fejeződött be a bejelentkezés.

Közben a kordon egyre szűkült a bankfiók körül, s egyre közelebb engedték a nézőket. Csak a járdára nem mehettünk, így be sem nézhettünk az ablakon. Azt sem láthattuk, hogy van a halott letakarva. Azt sem értettem, miért lőttek rá olyan sokat, mert egy korábbi cikkemben arról számoltam be, hogy csak egyszer lő a mesterlövész. Igaz itt nem egészen olyan volt a szituáció.

Közben a lábszárvédős rohamrendőr csapat is teherautóra száll és bevonul. A járókelők is taglalják az eseményeket. Vannak, akiket a sok rendőr a szeptemberi tévészékház elleni ostromra emlékezteti, másokat az októberi tüntetés felszámolására. Amikor megtudják, hogy egy fegyveres bankrabló ellen vetették be őket, fellélegeznek. Meg kellett már fékezni az erőszakot, mondja egy férfi, amikor megtudja, hogy agyonlőtték az elkövetőt. A tömeg lassan oszlik, a helyszínelők viszont még szorgalmasan dolgoznak odabenn. Motorra száll egy G4S formaruhás biztonsági őr is. Sérült kollégáját rég elvitte a mentő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nyomoznak az ügyészek is | ZETApress

Szóljon hozzá!