ZETApress

hírportál

Vitázni vágy az MSZP

Gúr RolandAz MSZP felszólítja Orbán Viktor kormányfőt, hogy álljon ki vitázni Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, az ötpárti ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjével a fiatalok helyzetéről, és válaszoljon arra is: miért kellett ilyen gyorsan, titkokban tető alá hozni a paksi szerződést?!

Gúr Roland, a párt EP-képviselőjelöltje és Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja beszélt erről ma délelőtt a Jókai utcai pártszékházban. Gúr szerint az Orbán-kormány az elmúlt négy évben semmit nem tett a fiatalok helyzetének javításáért, ezért nem csoda, hogy a kormányfő bujkál a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje elől ahelyett, hogy kiállni vitázni vele. Pedig lenne miről, hiszen az elmúlt években a felsőoktatás támogatását brutálisan csökkentették, költségtérítésnek átnevezve bevezették a tandíjat, az inflációnál kevesebb minimálbér-emelést hajtottak végre, s a 18 hónapos átlagos munkatalálási időtartammal szemben a munkanélküli járadék folyósítási idejét kilenc hónapról háromra csökkentették.

A Fidesz ismertté vált programja annyi: folytatjuk ? folytatta Gúr Roland ? a magyar emberek viszont arra kérik, hogy csak ezt ne tegye! Az MSZP-nek a fiatalok helyzetének javításáról is konkrét programja van: újra 18 éves korra emelnék tankötelezettséget, meghosszabbítanák a munkanélküli ellátás folyósítását, a ciklus végére bevezetnék a százezer forintos minimálbért, s valamennyi egyetemista és főiskolás tandíjmentesen kezdhetné meg felsőoktatási tanulmányait. Valós tartalmat kapna az európai ifjúsági garanciaprogram is, melynek révén minden 25 éven aluli fiatal négy hónapnál kevesebb idő alatt munkalehetőséget, vagy szakmai képzési gyakorlati lehetőséget kapna, melyet a Mesterházy-kormány garantálni tud.

Szanyi Tibor szerint nemcsak a fiatalok, hanem középkorúak is egyre többen mondják, hogyha április 6-a után is marad az Orbán-rezsim, akkor kivándorolnak. Az MSZP EP-listavezetője elmondta, a magyar emberek nem vehetik biztosra, hogy a jelenlegi kormányt Orbán Viktor vezeti, mert fennáll a veszélye annak, hogy a kormányfő kezét immár Vlagyimir Putyin irányítja Moszkvából. Ha Orbán Viktornak lenne bátorsága vitázni, elsőként arra a kérdésre kellene válaszolnia: miért tette Magyarországot Oroszország pénzügyi csicskásává?

Szanyi Tibor szerint megalázó és veszélyes uzsoraszerződés a paksi bővítésről szóló megállapodás. A brutális törlesztő részleteket akkor is behajtják, ha Paks 2 nem épül meg, s ha már 15 napot csúszunk, 150%-os kamatot számolnak fel. Minden év március 15-én kell törleszteni, azon a napon, amikor 166 évvel ezelőtt Petőfi Sándor szavalta, hogy esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk! Ennek a perverz, megalázó feltételnek elfogadásával Orbán Viktor bemocskolta a magyar forradalom napját!

Orbán nem bujkálhat Mesterházy kihívása elől! ? jelentette ki Szanyi Tibor. ? Április 6-án és május 25-én népszavazás lesz arról, hogy a magyar emberek Kelethez, vagy Nyugathoz akarnak-e tartozni, az orosz medve fenyegetésében akarnak-e élni, vagy szabadon, az európai országok közösségének tagjaként! A Fidesz és a Jobbik az orosz fennhatóságot szeretné, a kormányváltó pártok szövetsége Nyugat felé fogja kormányozni Magyarországot. Aki a szavazás napján otthon marad, az Magyarország orosz pénzügyi megszállásához asszisztál. Magyarország függetlenségét és szabadságát a kormányváltó erők képviselik, akik nemzeti önvédelemből kérik minden szabadságszerető magyar ember szavazatát! ? hangoztatta az EP-be tartó szocialista politikus.

Szanyi szavait követően elgondolkodtam: vajon Orbán nem érzi-e, hogy a Putyinnal kötött szerződéssel saját bukását készíti elő? Nem arról van-e szó, hogy újabb négy évig már nem tudná hatékonyan vezetni az országot, s azért akarja átadni a kormányrudat, mert fél a feladattól? Lehet, hogy a saját bukására játszik, mert érzi, hogy így nem megy már tovább? ? Az EP-listavezető szerint a diktátorok szoktak a vagyon kimentésével kellő hátországot biztosítani maguknak, s előre megtervezni a vereség utáni életüket, de most ez koránt sincs így. Orbánnak és a regnáló hatalomnak sokkal nagyobb itt a tét: kormányzás, vagy börtön! Szép perspektíva, annyi szent…

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kinek jó a kormányváltás? | ZETApress

Szóljon hozzá!