ZETApress

hírportál

Feléledt az LMP

Schiffer AndrásMától újra van frakciója az LMP-nek. A Parlament július 5-i Házszabály-módosítása alapján mától három fő is elég a frakcióalapításhoz a korábbi 12 helyett, ha a képviselők az országgyűlési választáson az adott párt színeiben indultak és nyertek mandátumot. Vezetőjük Schiffer András, helyettese Mile Lajos lett. A többi helyettesről később döntenek.

A hétfős frakció további öt tagja: Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes, Széll Bernadett és Vágó Gábor. A nők csak létszámban, 4:3 arányban vannak többségben, a vezetőik férfiak. A február 11-én megszűnt frakcióban 15-en voltak, közölük hat férfi és két nő ? Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter, Szilágyi László, Szabó Rebeka és Szabó Tímea ? továbbra is független maradt. Többségük az Együtt PM színeiben tűnt fel.

A héten eldőlt, hogy az MSZP és az Együtt-PM külön listát állít, s baloldali győzelem esetén a több listás szavazatot elért párt adhatja a miniszterelnököt. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon épp ezért nem miniszterelnök-jelölt, hanem listavezető lesz. Itt tehát ellenfelek lesznek, még a 106 egyéni körzetből 75-ben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM indíthat jelöltet a jövő tavaszi egyfordulós választáson. Ez valószínűleg május 25-én vasárnapra, az Európai parlamenti választás napjára lesz kiírva.

A baloldal célja a jelenlegi hatalom leváltása, ezért Fodor Gábor, a liberálisok és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is megszólalt a Bajnai?Mesterházy megegyezés kapcsán. Gyurcsány is önálló listát akar, s mindegyik körzetben saját jelöltben gondolkodik. Bajnai amúgy sem adna át neki helyeket, nem enged a 31-ből. Talán Mesterházy átenged nekik pár helyet a 75-ből, de erre sincs sok esély. Fodornak a leendő kormányfő kiválasztása nem tetszik. Szerinte a gyengébbik kormánypártból kéne kikerülnie, s ezáltal stabilabbá válna a kormányzás. Szavain nem csodálkozhatunk, hiszen a 12 éves szociál-liberális kormányzás idején is mindig az SZDSZ akarta megmondani az MSZP többségnek, hogy mikor mit csináljon, s 1994-98-ban a kétharmados többségük ellenére sem tudták együtt az új alkotmányt megalkotni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. István és a rendszerváltás | ZETApress

Szóljon hozzá!