ZETApress

hírportál

Beiktatták elnökünket

A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetés! – jelentette ki legújabb államfőnk a Sándor-palota előtt 14 órakor kezdődő beiktatásán. A lezárt Szent György téri egyórás ünnepséget az M1 és a Duna élőben közvetítette, míg az Hír TV csak a negyedórás elnöki beszédre kapcsolt oda.

A ceremónián mások mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége; Kövér László házelnök és felesége; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Áder János és Schmitt Pál korábbi államfőink feleségeikkel; Pintér Sándor belügyminiszter és felesége; Polt Péter legfőbb ügyész és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. Sajnos az egy hónapja lemondott Novák Katalin és férje nem voltak közöttük!

A téren Takács Bence Ervin konferálta az eseményeket. A huszárok által felvezetett elnöki autóból kiszállva Sulyok doktor köszöntötte a tiszteletére felsorakozott díszszázadot, majd helyet foglalt felesége mellett a közjogi méltóságok között. Bevonultak a történelmi zászlóvivők, Kacsó Hanga elénekelte Kölcsey Ferenc Himnuszát, majd Szűcs Lajos, a Parlament jegyzője felolvasta a február 26-ai elnökválasztásról szóló országgyűlési határozatot. Utána Kubik Anna elszavalta Gyurkovics Tibor: Nemzet című versét.

A történelmi egyházaink – katolikus, református, evangélikus és izraelita – vezetői 10 percben Isten áldását kérték elnökünkre, majd a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa tízperces műsora következett. Ezután került sor a negyedórás elnöki beszédre.

Dr. Sulyok Tamás köszöntötte a magyarokat a Kárpát-medencében és a nagyvilágban is. Elismerte, hogy elődje a nemzetközi kapcsolatoknál a nyitottságban és a külhoni magyarokkal a kapcsolattartásban jó példával járt, amelyet érdemesnek tart követni! – Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb és legfontosabb eredményének tartom, hogy ma Magyarország köztársasági elnöke nemcsak lelki értelemben, amit magam is szívesen vállalok, hanem közjogi értelemben is felelős határon innen és túl honfitársaiért, aminek határozottan eleget is kívánok tenni! – emelte ki.

Az egyórás ünnepség Vörösmarty Mihály Szózatának eléneklésével, majd a történelmi zászlók kivitelével zárult, ezután az elnök és felesége kézen fogva besétált a Sándor-palotába. A műsorvezető lezárta a hivatalos eseményt és megköszönte a vendégek részvételét. S hogy mi következett ezután a lezárt Szent György téren, már kimaradt a tévéközvetítésekből.

Szóljon hozzá!