ZETApress

hírportál

Államfőnk lemondott!

Katari útját megszakítva tegnap hazarepült és az M1-en 17:30-kor bejelentette lemondását Novák Katalin. Az elnök asszony bűne az volt, hogy a tavalyi pápalátogatás idején sok elítélt mellett kegyelmet adott egy 2016-os pedofília-ügyben elítélt Kónya Endrének, aki akkor már reintegrációs őrizetben volt otthon (nem a rácsok mögül szabadult!) és ártatlanságát mindvégig hangoztatta.

Kónya Endre feltételesen idén januárban szabadult volna, de ahelyett, hogy az elnöki kegyelem után csendben marad, ártatlansága vélelmében felmentését kérte a Kúrián. A tavaly őszi tárgyaláson egy ellenzéki újságírónő is rész vett, de január végéig jegelte az ügyet. Most lépett csak a nyilvánosság elé mondván: az államfő egy pedofil bűnözőt védett, melyben Varga Judit akkori igazságügyi miniszter is segítette a kegyelmi döntés ellenjegyzésével.

Az államfő mögül az elmúlt egy hétben mindenki kihátrált. Tanácsadói testületének tagjai sorban kiléptek, a Fideszes megmondó emberek a megszólalását várták, s a kormányfő is olyan alkotmánymódosítást nyújtott be a Parlamentnek, melyben az államfő jogkörét erősen csorbítva nem kaphatnak kegyelmet a gyermekek megrontói. Ezt a 2/3-os törvényt aztán majd az államfőnek kell aláírnia!

Ez már sok volt Novák Katalinnak, tegnap nyilvánosan elköszönt nemzetétől. Lemondását a Parlamentnek 15 napon belül jóvá kell hagynia, de nem hiszem, hogy marasztalnák. Az évnyitó ülésre bizonyára 19-én hétfőn kerül sor, melyen Orbán Viktor értékeli az elmúlt évet. Ha elfogadják az elnöknő lemondást, az új államfőt 30 napon belül kell megválasztani, aki ezután a 8. napon foglalja el hivatalát. Addig Kövér László az ideiglenes államfő, aki az Országgyűlésen sem szavazhat, helyét valamelyik alelnök veszi át ideiglenes házelnökként a törvényhozásban.

A leköszönt elnök élete végéig a mindenkori államfői fizetésre jogosult, továbbá 3 fős titkárságra, gépkocsihasználatra és ingyen egészségügyi ellátásra. Remélem, nem mond le róla, bármennyire is szeretné az ellenzék ettől megfosztani! Az elnöki rezidenciából ki kell ugyan költöznie, de kap helyette cserelakást.

Nem csak ő, de volt minisztere: Varga Judit is távozik a közéletből. Tegnap lemondott parlamenti mandátumáról, Európai parlamenti listavezető helyéről és a továbbiakban civilként fog dolgozni. Őt az országos listáról lehet majd pótolni. Tavaly vált el férjétől és Magyar Péter most szintén minden állami megbízásáról lemondott, mert nem akar ezzel a rendszerrel együttműködni!

A kegyelmi határozat miniszteri ellenjegyzése csak formálisnak tűnhet, valójában a kormány ezzel átveszi a politikai felelősséget az államfőtől. Rendszerint meg szokták tenni, ám 1998 novemberben Dávid Ibolya, az első Orbán-kormány igazságügy-minisztere nem ellenjegyezte Göncz Árpád államfő kegyelmi határozatát Kunos Péter esetében, aki így börtönben maradt. Erről idekattintva olvashatunk. Igaz, akkor ők a politikai paletta más-más oldalán álltak, míg a mostani államfő és kormány ugyanazon.

Az ellenzék most örömmámorban úszik. Közös jelöltet akarnak a kormánypártival szemben, s a nép általi elnökválasztást szorgalmazzák. Ezt a június 09-ei önkormányzati és EP-választással együtt meg is lehetne tenni, s két jelölt esetén már az I. fordulóban megszerezné a győztes az 50%-nál több szavazatot. Ebbe a 2/3-os parlamenti kormánytöbbség biztos nem fog belemenni.

S kik lehetnek az új elnökjelöltek? Kormányoldalon Kövér Lászlót már többször felkérték, de nem vállalta. Orbán Viktor is elmondta, hogy még egy ciklusban kormányfő szeretne lenni! Fogalmam sincs, kit találnak majd. Ellenzéki részéről sincs ötletem. Róna Péter közgazdászt a Parlament 2022-ben nem választotta meg, de 81 évesen újra indulhat. Az elkövetkező hetek, hónapok június 09-ig durva kampányt ígérnek!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sulyok követi Novákot | ZETApress
  2. Beiktatták elnökünket | ZETApress

Szóljon hozzá!