ZETApress

hírportál

Istentelen fogadalom

BevonulásNégy szakon 104 frissen végzett vasúti tiszt tett fogadalmat ma délelőtt 10 óra után a Tatai úti Vasút-történeti Parkban a 64. Vasutasnapon. Az ünnepi rendezvényre 09:20-kor indult különvonatunk a Nyugati pályaudvar 1. vágányáról.

A csarnokban a megszokott létszámtól jóval kevesebben voltunk. Igaz, korábban az avatott tisztek is sokkal többen voltak. Mielőtt Keszmann János, a Baross Gábor Oktatási Központ (BGOK) képzésfejlesztési osztályvezetője a Paradicsom meghódítása dallamára bevezette volna őket, a MÁV Szimfonikusok fúvószenekara filmdalokat játszottak Bakó Roland vezényletével. Felcsendültek a Híd a Kwai folyón és a Volt egyszer egy Amerika dallamai.

A zenés bevonulás után az osztályvezető jelentette, hogy négy szakon 32-en, 28-an, 23-an és 21-en végeztek, melyet a 104-ek fogadalma követett. Barabás Kálmán mondta előre a szöveget a Hazám, hazám dallamára, de sem ő, sem tiszttársai nem tették a végére, hogy Isten engem úgy segítsen! Utána a Himnuszt játszotta a zenekar, melyet egyedül Pászty Szilvia énekelt. A művésznőt a tavalyi fogadalomtételkor is hallhattunk, és a hangosítás most sokkal jobban sikerült.

Mi ezután leülhettünk, a tisztek viszont állva hallgatták végig előbb Tasó László, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára, majd Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjét. Az államtitkártól megtudtuk, hogy bátyja negyvenkét évig járt frissen vasaltan szolgálatba, barátja mozdonyvezető lett, szemben lakó szomszédja pedig Nyíradonyban – ahol a képviselő úr 1994-től polgármester – állomásfőnök. Miattuk tiszteli a vasutasokat. Szólt arról is, hogy bármily szép is a művésznő hangja, az avatandók vele énekelhették volna a Himnuszt, mert ez nem hang, hanem szív kérdése. Hiányolta továbbá a fogadalomtétel végén az Isten engem úgy segítsen! záradékot.

Az elnök-vezérigazgató asszony nem válaszolt az elhangzottakra, inkább tisztjeit méltatta. Ők a húzóerők a MÁV-nál, mondta, mert ők a most megszerzett nagyobb tudást kamatoztatják munkájuk során. A 104 avatott tiszt csak ezután ülhetett le az Ezüstszektorban. Tóth Nóra, a pályaépítők és fenntartók, valamint Nagy Béla a munkaidő-beosztástervezők kitűnő tanulója vett át ezután kitüntetést Dávid Ilonától, majd az iskola zászlajára is felköthették szakuk szalagját. Az erősáramú és az forgalmi tiszti szakokon nem voltak kitűnők, így szalagjaikat Katona Zoltán és Szabó Gamos István, szakuk jelesei köthették a zászlóra.

Miután a felszalagozott csapatzászlót kivitték, újra a fúvósok vették át a hangot Gaál Péter moderátortól, a Vasutas magazin főszerkesztőjétől. Megint filmzenék következtek a Macskákból, a Titanicból és a Csillagok háborújából. Az egyórás ünnepséget fogadás követte a szomszédos helyiségben, s mivel jóval kevesebben voltunk a megszokottnál, jutott jócskán a meleg ebédből és sütiből mindenkinek. A különvonat 12-kor indult a Nyugatiba, de maradhattunk a délutáni ünnepségre is.

Elmarad a vezércserere

A MÁV Zrt. 64. Vasutasnapja keretében Vasút Szolgálatáért kitüntetések, Miniszteri Elismerő Oklevél és Közlekedésért Érdemérem átadási ünnepség kezdődött délután 3-kor, melyre 14:20-kor indult a különvonat a Nyugatiból. – A kormány továbbra is kulcsszerepet szán a vasútnak, és ezzel szeretné növelni Magyarország versenyképességét – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Vasúttörténeti Parkban. A miniszter hangsúlyozta: a közösségi közlekedés újraszervezésének – amit a kormány által 2010-ben elhatározott – már látszanak az eredményei, de ahhoz, hogy még több utast lehessen visszacsábítani a vasútra, tovább kell növelni a szolgáltatás színvonalát, közös erővel fel kell építenünk a jövő vasúti közlekedését.

Seszták Miklós – aki a Magyar Sakkszövetség elnök is – bejelentette, hogy minden sajtóhíreszteléssel ellentétben továbbra is számít Dávid Ilona elnök-vezérigazgató munkájára. Kisvárda országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a vasutasok ünnepe a mai, azoké, akik mozgásban tartják az országot és akiknek jól szervezett, összehangolt munkája minden utazás mögött ott áll. A MÁV a legtöbb embert érintő közszolgáltatásként és a legjelentősebb foglalkoztatóként olyan, mint egy ország az országban.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója – aki néhány éve a GYSEV vezérállásából igazolt át – ünnepi beszédében 37 ezer vasutas kollégája nevében is megköszönte a miniszteri bizalmat és kiemelte: a vasút-társaság tavalyi számai a MÁV talpra állásáról szólnak. Úgy vélte, az utóbbi két évben sikerült újra egységesíteni a vasút-társaság szerkezetét, és a kevesebb döntési szint nemcsak hatékonyabb és gyorsabb munkafolyamatokat, hanem alacsonyabb központi költségeket is eredményez, amiből az utasok is profitálnak, nemcsak a vasutasok. Emlékeztetett arra, hogy a MÁV 42 új Flirt motorvonatot állít forgalomba 2015 őszéig. Az ünnepségen 85 vasutasnak, vasúti szakembernek adtak át kitüntetéseket, majd különvonatunk 16:40-kor visszavitt a Nyugatiba. Aki akart, este 6-ig maradhatott.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Istenes fogadalom | ZETApress
  2. Istentelen fogadalom | ZETApress

Szóljon hozzá!