ZETApress

hírportál

Istenes fogadalom

Tisztavatás a 65. VasutasnaponHárom szakon 70 frissen végzett vasúti tiszt tett fogadalmat ma délelőtt 10 óra után a Tatai úti MÁV Vasúttörténeti Parkban a 65. Vasutasnapon. Mint minden évben, idén is 09:20-kor indult különvonatunk az ünnepi rendezvényre a Nyugati pályaudvar 1. vágányáról.

A csarnokban még a tavalyi alacsony létszámtól is kevesebben voltunk. Igaz, 2014-ben az avatandó tisztek is jóval többen ? 104-en ? voltak. Mielőtt Keszmann János, a Baross Gábor Oktatási Központ (BGOK) képzésfejlesztési osztályvezetője a Paradicsom meghódítása dallamára bevezette volna őket, a MÁV Szimfonikusok Fúvószenekara filmdalokat játszott Bakó Roland vezényletével. Felcsendült Morricone: Volt egyszer egy Vadnyugat filmzenéje és Strauss: Szabad a pálya gyorspolkája.

A zenés bevonulás után az osztályvezető jelentette Dávid Ilona elnök-vezérigazgatónak, hogy három szakon 23-an, 22-en és 25-en végeztek, melyet az új tisztek fogadalma követett. Szalai Tamás mondta előre a szöveget, melynek végére ő is, meg tiszttársai is hozzátették: Isten engem úgy segítsen! Utána a Himnuszt hallgattuk a tavalyihoz hasonlóan ismét Pászty Szilvia énekművész előadásában.

A korábban széttagolt MÁV újbóli egyesítése beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ütőképesebb, hatékonyabb vállalatcsoportként látja el a közszolgáltatást, ami lemérhető a kiegyensúlyozottabb gazdálkodásban, a színvonal emelkedésében. A MÁV adósságállománya jelentősen csökkent, a vasútfejlesztésbe fektetett adóforintok jobban hasznosulnak, az utasok jobb szolgáltatást kapnak a korábbinál ? hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, miután az új tisztek elfoglalták helyeiket az ezüstszektorban.

2010 óta több mint 350 kilométer vasútvonalat korszerűsítettek, a felújítást 2018-ig további 400 kilométerrel folytatják, folyamatosan forgalomba áll a 2013-ban megrendelt 42 elővárosi és regionális villamos motorvonat, a kormány döntése alapján az új Európai uniós fejlesztési ciklusban több mint 155 milliárd forint értékben további motorvonat-beszerzéséket indítanak. A 2014-2020 közötti Európai uniós költségvetési időszakban a közlekedésfejlesztési források fő kedvezményezettje a vasút lesz, 2020-ig a kötött pályás fejlesztésekre mintegy ezermilliárd forint jut majd ? sorolta a tárcavezető.

Az tisztavató ünnepségen négy Miniszteri Elismerő Oklevelet és négy Közlekedésért Érdemérmet kapott a vasúttársaságok nyolc munkatársa, majd Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a felavatott vasúti tiszteket. Úgy fogalmazott, hogy a magyar vasútnak van jövője, a közösségi közlekedésben elnyerheti méltó helyét, és visszaszerezheti társadalmi megbecsülését. Utána egyetlen kitűnő tanulóként Erdősi Tímea, a GYSEV Zrt. új tisztje kapott jutalmat példamutató tanulmányáért, majd két jeles társával, a MÁV Zrt-s Papp Imrével és Csenger Zoltánnal egy-egy szalagot kötött a BGOK csapatzászlajára.

Az egyórás ünnepség végén, a csapatzászló kivonulása előtt Bernstein: West Side Story című musicalének slágereit fújta a zenekar, majd a moderátor mindenkit meghívott az ünnepi fogadásra. A különvonat délben indult vissza velünk a 15. vágányról a Nyugati pályaudvarra, de a program a Tatai úton délután is folytatódik. Mint az NFM Kommunikációs Főosztályától megtudtuk, a 12 órakor kezdődő vállalati kitüntetések átadásán Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a 15 órakor kezdődő magasabb szintű kitüntetések átadásán pedig Fónagy János parlamenti államtitkár mond beszédet.

1 hozzászólás

  1. A 65. Vasutasnap július 10-ei tisztavatóján a szokásos lejm-banda is megjelent, s a további eseményeken is szorgalmasan lakmározott. Róluk írt blogján a minap Málnai Mónika, melyet idekattintva elolvashatunk.