ZETApress

hírportál

Ésszel éljünk, AIDS nélkül!

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 12. szám

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 12. szám

Tisztelt ferencvárosi olvasók! December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja volt ? olvashatjuk a Ferencvárosi Kurír legújabb számában.

Bár a karácsony közeledtével ünneprontásnak tűnhet, hogy egy halálos betegségről esik szó, nem mehetünk el szó nélkül az esemény mellett, hiszen a média, jó szokásának megfelelően, e betegséggel is csak addig foglalkozott behatóan, amíg új volt, szenzációszámba ment.

Akkor a csapból is ez folyt, bárhová kapcsoltunk a televízión, bármilyen újságot nyitottunk ki és bármelyik hírportálra léptünk az Interneten. Ma azonban alig hallani az AIDS-ről, ami a média szempontjából sem elhanyagolható, nagyobb probléma azonban az, hogy az ország egészségügyi vezetése sem fektet hangsúlyt az AIDS elleni küzdelemre, az idei december 1-i rendezvényeket is csupán minimális hírverés előzte meg.

Pedig az AIDS létezik, és tovább szedi áldozatait, hiszen olyan gyógyszer, amellyel ki lehet gyógyulni belőle, mindmáig nem létezik, bár időnként felröppennek biztató hírek. A betegséggel kapcsolatos tudatlanság, a téves ismeretek azonban tartják magukat, pedig ezeknek az ismereteknek a bővítése, a megelőzés ma is a legfontosabb tevékenység e körben.

A Ferencvárosi Művelődési Központban, Törőcsik Judit egészségügyi tanácsnok vezetésével, idén hatodik alkalommal rendezték meg az AIDS ellenes napot, amely most kiegészült más szenvedélyek káros hatásainak ismeretterjesztésével is. Bár a rendezvény mindenki számára nyitott ? és ingyenes ? volt, a kerületi iskolák tanulóin kívül nem sok érdeklődő akadt, pedig ? ahogy azt a szervezőktől és előadóktól megtudhattuk ? napjainkban nem ez a korcsoport a legveszélyeztetettebb, a felnőttek is kockázatnak teszik ki magukat ismeretek hiányában és felelőtlen viselkedéssel. Az ismerethiány az oka annak is, hogy tartják magukat a téves elképzelések arról, hogyan kapható el a betegség, és ez a már fertőzöttek diszkriminációjához vezet.

Bár az AIDS ? még ? nem gyógyítható, előrehaladása gyógyszerekkel jelentősen lassítható, a betegek akár évtizedekkel tovább élhetnek. Ezért a mai halálozási statisztikák nem olyan elrettentők, mint voltak egy évtizeddel ezelőtt, ami sokakban keltheti azt a tévhitet, hogy az AIDS-től ma már nem kell tartani. Pedig ezt a betegséget ma is komolyan kell venni, hiszen az ismerethiány miatt folyamatosan növekszik a megbetegedések száma. Információkat pedig ? ha szervezett formában napjainkban kevésbé juthatunk is hozzájuk ? magunk is szerezhetünk, akár az Internet segítségével is ? írta Steiner Gábor főszerkesztő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Adakozzunk karácsonyra! | ZETApress

Szóljon hozzá!