ZETApress

hírportál

Szakállam titkár lesz?

Ma végre megismerhettük a teljes kormánynévsort. A vártnak megfelelően kilenc minisztert adott az MSZP, míg a további hármat az SZDSZ. A 11 tárcavezető mellett hasonló pártállású államtitkár működik. Hasonló lesz az arány a miniszterelnöki hivatalban is. A négy államtitkárból hármat a szegfűsök, egyet a szabad madarak adnak.

A közigazgatási államtitkárokkal együtt az államtitkár-helyettesi poszt is megszűnik. Az egyes szakterületeket szakállamtitkárok fogják irányítani a minisztériumokban, tárcánként maximum öten. Nem lesz a szakállam titkár, viccelődött Balsai István Fideszes képviselő parlamenti felszólalásában. Könnyen beszélhet, naponta borotválkozik.

Íme a névsor:

Miniszterelnöki Hivatal ? Szilvássy György
Egészségügyi Minisztérium ? Molnár Lajos
Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium ? Gráf József
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ? Kóka János
Honvédelmi Minisztérium ? Szekeres Imre
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ? Petrétei József
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ? Persányi Miklós
Külügyminisztérium ? Göncz Kinga
Oktatási és Kulturális Minisztérium ? Hiller István
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium ? Lampert Mónika
Pénzügyminisztérium ? Veress János
Szociális és Munkaügyi Minisztérium ? Kiss Péter

Ibolya visszakapaszkodhat

Az MDF nem kap parlamenti alelnöki széket, ezért Dávid Ibolya nem ülhet újra a pulpituson, írtuk meg kedd délután. Akkor úgy tűnt, hogy a Fidesznek ezzel szemben két helye is lesz. Azóta már kiderült, hogy a meccs koránt sincs lefutva. A három ellenzéki helyről nincs még megegyezés a Házbizottságban, így könnyen megeshet, hogy az MDF elnök asszonya mégis újra alelnök lehet. Döntés a jövő héten várható. Ha az illetékes kormánypárti többségű bizottságok a kedd-szerdai meghallgatásokon rábólintanak a miniszterjelöltek személyére, a második Gyurcsány kormány péntek délben leteheti az esküt. Mivel a foci vébé csak koraeste kezdődik, az eseményt a közszolgálati televízióban is végig követhetjük. Nem állhat elő még egyszer az 1990-es állapot, amikor az Antal kormány május 23-ai eskütétele helyett az ügyeletes szerkesztő a BEK-döntőre kapcsolt. Szeretem a focit, de ez azért nekem is sok volt!

Szóljon hozzá!