ZETApress

hírportál

Dávid lecsúszott a pulpitusról

Mégsem lesz minden parlamenti pártnak alelnöke, derült ki a tegnapi négy párti megállapodáson. Igaz, hogy öt alelnök lesz, de a Fidesz legnagyobb ellenzéki frakcióként két alelnöki helyet, míg az MDF legkisebbként egyet sem kap. A megállapodást ezek után az MDF érthetően nem írta alá, s vált így öt párti helyett négy pártivá az egyesség.

Ha Dávid Ibolya nem is ülhet így az elnöki asztalhoz, frakcióvezető-helyettesként mégis kárpótolhatta magát. Kérdés csak az, hogy ez mit hozhat a konyhára anyagilag. A megállapodás értelmében ugyanis a frakcióvezetők 120 százalékos, a helyetteseik száz százalékos illetmény pótlékra jogosultak, de ez utóbbit elfelejtették beleírni a képviselői tiszteletdíjról, költségtérítésről, stb.? most benyújtott négy párti képviselői önálló indítványba.

A ma délben kezdődő ülésnap kezdetén megtudtuk a házelnöktől a frakciók helyetteseinek nevét. A 141 fős Fidesznél több mint egy tucat nevet olvasott fel, a 23 fős KDNP-nél a fél frakciót, a 11 fős MDF viszont beérte két helyettessel. Ha úgysincs rá pluszjuttatás, akár az összes képviselőjüket kinevezhették volna a frakciók. A tisztség lényege így úgyis csak az, hogy ők szólalhatnak fel napirend előtt.

Korábban a frakció létszámától függött a helyettesek száma, s egy, kettő, vagy három képviselő vehetett fel rá pótlékot. Alkalmi helyettesnek csak egy-egy ülésre neveztek ki valakit, ha napirend előtt vele akarták elmondatni az aktuális anyagot.

Csökkennek a helyettesítések a bizottságokban

Döntött a T. Ház a bizottsági helyekről is. Elfogadták az egy képviselő ? egy bizottsági hely javaslatot, s a 386 képviselőnek ugyanennyi helyet kreáltak. A 18 állandó bizottságban a kormánypártok tíz elnöki és húsz alelnöki helyre jogosultak. A maradék nyolc elnöki posztból a Fidesz hatra, a KDNP és az MDF egyre-egyre tehet javaslatot. Mindhárom frakció kétszer ennyi alelnököt delegálhat. A Mentelmi bizottság paritásos elven működik, míg a többiben enyhe kormánypárti fölény tapasztalható. Megállapodtak arról is, hogy félévente maximum ötször lehet valakit helyettesíteni a bizottsági munkában, így meg fog szűnni az eddigi gyakorlat, hogy a képviselők zöme két kézzel szavazzon egy-egy indítvány elfogadásakor.

Megszavazta a T. Ház a minisztériumok felsorolását is. Az összevonásokról már szombaton beszámoltunk. Attól, hogy a határőrség, a polgári védelem és a tűzoltóság a rendvédelmi szervek között van felsorolva egy ugyancsak ma megalkotott törvényben, még nem egyértelmű, hogy az IRM-hez kerülnek. Rendvédelmi szerv a vám- és pénzügyőrség meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok is, mégis a PM illetve egy másik miniszter felügyeli azokat. Döntöttek viszont arról, hogy az Országos Választási Iroda az ÖTM kebelében marad.

A minisztereket továbbra is államtitkárok fogják helyettesíteni, mert az ellenzéki vétó miatt a miniszterhelyettesi címet, nevet nem lehetett elfogadtatni. Szerencsére nem a név számít, hanem az feladat, s a közigazgatási államtitkárságokat így is meg lehetett szüntetni. A szakapparátust ezentúl a szakállamtitkárok irányítják majd. A további nyolc kétharmados döntést igénylő Gyurcsány-féle törvényjavaslatról a kormányprogram benyújtása után fognak érdemben tanácskozni. Tárgyalása jövő hét csütörtökén, péntekén várható. A napokon belül ismertté váló miniszterjelölteket a ma megválasztott bizottságok kedden-szerdán hallgatják meg, s a kormány jövő hét péntekén, még a németországi focivébé kezdő sípszava előtt leteheti az esküt.

Szóljon hozzá!