ZETApress

hírportál

Szabad demokrata igen a koalícióra

Az SZDSZ küldöttei ma délelőtt felhatalmazták a párt elnökét, hogy holnap délelőtt aláírja a szocialistákkal kötendő koalíciós szerződést. Mivel az MSZP igenje már tegnap megszületett, a hétfői aktusnak nincs további akadálya. Az aláírási ceremónia után a kijelölt miniszterelnök kedden beterjesztheti az Országgyűlésnek a kormányprogramot. A szabad demokraták Molnár Lajost javasolják egészségügyi miniszternek, míg a GKM és KVVM élén Kóka Jánost és Persányi Miklóst szeretnék megtartani. A kijelölt kormányfő csak pénteken nevezi meg az MSZP jelöltjeit, ekkor mutatja be új kormánya tagjait is.

A kormányfőjelölt szombaton arról is beszélt, miért politikusokból áll majd az új kormány szakértő miniszterek helyett. Gyurcsány a kormányt politikai testületnek tekinti, amelynek politikai döntéseket kell hoznia. Ehhez olyan emberek kellenek, akik mögött komoly társadalmi bázis áll. A politikusok ilyenek, a szakértők viszont nem. Egy szakértőt könnyű leváltani, ha a kormányfőnek nem tetsző tanácsokat ad, ezért velük könnyebb lenne kormányozni. A politikus nem ilyen, viszont ő a választóival is könnyebben el tudja hitetni a döntések helyességét, fontosságát. A sajtóban megszellőztetett kormánylistát négyesalára minősítette, így a személyeknél még várhatók változások.

A politikusok bebetonozására épp az első Gyurcsány kormány 2004. októberi megalakulásakor láthattunk példát. Nyílt titok volt, hogy Lampert Mónika távozik a belügyi tárca éléről, politikai nyomásra mégis ott maradhatott. Valószínűsíthető, hogy az újonnan szerveződő ÖTM-et fogja irányítani. Rövidesen az is kiderül majd, hogy az őszi önkormányzati választásokat az Országos Választási Iroda ennek a tárcának, vagy az ugyancsak most szerveződő IRM-nek a kebelében fogja majd levezényelni.

Betölthetetlen bizottsági helyek?

A keddi parlamenti ülés számos kérdésben dönt majd. Meg kell választaniuk a Fideszes és SZDSZ-es alelnök mellé az MSZP, a KDNP és az MDF alelnökjelöltjeit, hogy egyik frakció se maradjon alelnök nélkül. El kell fogadniuk a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt is, hiszen mint arról már tegnap beszámoltunk, az eddigi 15 tárca vezetője és a két tárca nélküli miniszter helyett csak 12 miniszter lesz a kormányban. Meghallgatásuk Pünkösd után kedden és szerdán fog megtörténni. Az ehhez szükséges parlamenti bizottságok is a keddi ülésen fognak megalakulni. A meghallgatások után csütörtökön és pénteken kerül sor a Parlamentben a kormányprogram vitájára és a második Gyurcsány kormány a június 9-én leteheti a hivatali esküt.

Tegnap múlt négy éve, hogy 2002-ben a Medgyessy kormány megalakult. Mivel a választások most is ugyanabban az időpontban voltak, ez két hét csúszást jelent 2002-höz képest Lehet, hogy a négy évvel ezelőtti sietség okozta két évvel ezelőtti, félidőbeli kormányfőváltást?

Ezentúl minden képviselő csak egy bizottságban vállalhat tagságot, döntöttek a takarékosság jegyében az öt párti megbeszélésen. A korábbi 25 állandó bizottság helyett csak 18 lesz, s 492 főről is ezért csökkentették 386-ra a bizottsági helyek számát. Mivel a képviselők is éppen ennyien vannak, a szándék látszólag meg is valósulhat. A képlet mégsem ilyen egyszerű. A képviselők között több miniszter, miniszterhelyettes is lesz, s a kormányfő is képviselő. Ők nem lehetnek bizottsági tagok, számuk húsz-harminc között várható. Ha ragaszkodunk az egy képviselő ? egy bizottsági tagság felálláshoz, több mint húsz bizottsági helyet nem lehet majd betölteni.

A takarékosságot a képviselők saját bőrükön is meg akarják valósítani. Lemondtak a tömegközlekedési díjmentességről, így a továbbiakban ők is jegyet vesznek majd a buszon, vonaton, metrón és villamoson. A jogos költségek megtérítéshez ezentúl számlát kell hozniuk ugyanúgy, mint bármely átlagpolgárnak szép hazánkban. S hogy minél inkább bekerüljön a civil szféra a döntéshozatalba, a megalakult kormány tagjai másnap az Országos Érdekegyeztető Tanácsban egyeztenek a beterjesztésre váró feladatokról. Június 12-én, az első kormányülésen már a szombati megbeszélés alapján kezdhetik meg a négy évre vállalt feladatot, s számolhatnak be róla az Országgyűlésnek a június 13-án kezdődő dolgos hétköznapokon.

Szóljon hozzá!