ZETApress

hírportál

Kádárra emlékeztünk

Grab_Kádár_JánosA fiumei születésű Kádár János halálának 24 évfordulóján gyűltünk össze délelőtt a Fiumei úti temetőben. A megemlékezők kezében vörös szegfű helyett vörös zászló volt, melyet a Munkáspárt kecskeméti nőtagozata készített. 300 forintért lehetett hozzájutni a bejáratnál, s ezeket tették később a sírra, hogy egységes képet mutasson.

1989-ben is ezen a napon, július 6-án hunyt el Kádár János ? emlékeztetett rá Thürmer Gyula pártelnök. ? Ugyanezen a napon a Legfelsőbb Bíróság mentesítette minden büntetése alól Nagy Imrét és társait, érvénytelenítette az 1958-as ítéletet. Egy perc alatt minden megváltozott. Nagy Imréből hős lett, Kádár Jánosból bűnös lett! Volt egy harmadik bejelentés is aznap ? folytatta az elnök ?, amit kevesen tudunk. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka este bejelentette, hogy kiengednek a börtönökből mindenkit, akiket közveszélyes munkakerülésért tartanak fogva. A munka becsülete így egy csapásra megváltozott, s helyét átvette a pénz hatalma.

A megemlékezők zöme az idősebb korosztályhoz tartozott, míg a fellépők egytől-egyig fiatalok voltak. A versmondó lány, a xilofonos fiú és az egyik Kádárról mesélő fiatalember is Kádár János halála után született, ez utóbbi például 6 évvel azután. Mint elmondta, szüleitől csak jót hallott a Kádár-rendszerről, s mivel ennek ő is gyakran hangot adott, sok kirekesztésben volt része. Idén érettségizett, s épp Kádárról és koráról felelhetett. Hosszan beszélt a korszak jó oldaláról ? az úttörő- és a KISZ-táborokról, a szakszervezeti üdülésről és a teljes foglalkoztatottságról ? s az addig szigorú vizsgabiztosok arca megenyhült, mindannyian nosztalgiázva hallgatták. Végül a maximális hatvan ponttal távozhatott.

A beszédek után a megemlékezők idén is, mint mindig elénekelték az Internacionálét, majd a Munkáspárt elnöksége megkoszorúzta Kádár János és felesége sírját. Amíg a sírhoz vonultunk és a koszorúzókat néztem, elgondolkoztam. Jómagam, aki Thürmerhez hasonlóan a Rákosi-korszakban születtem, a Kádár-korszakban érettségiztem, s a Horthy-korszakról csak hallottam és olvastam, sorolhattam volna-e 20 percen át a történelem érettségin a Horthy-korszak vívmányait?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Horn Kádár közelébe került | ZETApress

Szóljon hozzá!