ZETApress

hírportál

Horn Kádár közelébe került

EmlékezőkDélelőtt 10 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 15. számú parcellájában Kádár János ? akire szombaton emlékeztünk ? nyughelye közelében temették el Horn Gyulát. A néhai kormányfő 1994 és 1998 között volt az ország miniszterelnöke. Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó súlyos betegség után, június 19-én hunyt el.

A temetésre eljöttek az egykori kormányfő elődei és utódai. Ott volt Boross Péter (1993-1994), Orbán Viktor (1998-2002 és 2010-), Medgyessy Péter (2002-2004), Gyurcsány Ferenc (2004-2009) és Bajnai Gordon (2009-2010) is. Sajnos Németh Miklós ? akinek kormányában Horn Gyula 1989-90-ben külügyminiszter volt ? a fővárosi közlekedésre hivatkozva nem tudott megjelenni, míg Antall József (1990-1993) a közeli 28. számú parcellában nyugszik. Nem képviselte magát a Munkáspárt sem, eljött viszont Áder János államfő (2012-) és két elődje: Schmitt Pál (2010-2012) és Sólyom László (2005-2010) is. Mádl Ferenc (2000-2005) már egy közeli sírban fekszik, míg Göncz Árpád (1990-2000) hajlott kora és megromlott egészségi állapota miatt nem jelenhetett meg.

Horn Gyula nélkül Európa és Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna, lehetővé tette a mesterségesen kettészakított földrész újraegyesítését ? jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke. ? A magyarok Európához tartoznak, és bár vannak idők, amikor szétválasztatunk, vannak olyan idők is, amikor ezen túl kell lépni ? folytatta. ? Horn Gyula lehetővé tette, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk. Most is el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e ismét itt az ideje annak, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk ? javasolta az EP elnöke. Martin Schulz elmondta, hogy a néhai politikus nemcsak a magyar népnek volt nagy fia, hanem az európai közösségnek is. Elvezette Magyarországot Európába, és megnyitotta Magyarország kapuit Európa előtt. Történelmi személyiség volt, és szerény ember, ezért nemcsak az emberek emlékezetében, hanem a szívükben is él majd.

Horn Gyula (1932-2013)A magyarokkal együtt a németek is búcsúznak Horn Gyulától, aki barátnak bizonyult a szükség órájában. Amikor az egykori NDK-ból tízezrek kerestek menedéket Magyarországon, hogy onnan az NSZK-ba mehessenek, Horn Gyula Kelet-Berlinbe utazva próbálta meggyőzni a hatalom birtokosait a kiutazásuk szükségességéről. Hiábavaló volt azonban a felhívása, hogy emberségesen oldjanak meg egy politikai problémát ? emlékeztetett Hans-Dietrich Genscher, korábbi német külügyminiszter. ? Ennek ellenére Horn Gyula az emberségesség mellett, és így a menekültek kiutazása mellett döntött. Ekkor a németek az egész magyar néptől kaptak támogatást, és ezt soha nem felejtik el ? hangoztatta.

A 86 éves liberális politikus 1974-től 1992-ig töltötte be a külügyminiszteri posztot. ? Horn Gyula nagy európai volt, halálával Európa szegényebb lett. Németországban sosem merül feledésbe a neve. Ami Magyarországon elkezdődött, az 1989. november 9-én a berlini fal leomlásával teljesedett ki, s itt Budapesten mérték az első súlyos csapást a falra ? fogalmazta meg Hans-Dietrich Genscher a temetésen.

Az MSZP nevében Katona Béla, az utolsó szocialista házelnök, Horn Gyula egykori titokminisztere búcsúzott. Eljött Szili Katalin, a korábbi házelnök-asszony is. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a 2007 őszétől a Honvéd Kórházban kezelt, s három hete ott elhunyt ex-miniszterelnököt közleményében méltatta június 19-én, melyet akkor mi is megjelentettünk oldalunkon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Horn-szobor a pártszékházban | ZETApress

Szóljon hozzá!