ZETApress

hírportál

Megint balhé volt a nemzeti ünnepen

Ünnepélyes zászlófelvonással indult a március 15-ei program a lezárt Kossuth Lajos téren. Sólyom László távollétében erre a kormányfő adott engedélyt, miközben a kordonon kívül mintegy száz torokból zúgott a Gyurcsány, takarodj! A lovas huszárok által vezetett díszmenet innen a közeli Batthyány örökmécseshez vonult, de a közjogi méltóságok ide már nem jöttek át. A kormánytagok közül csak az egészségügyi miniszter érkezett, de az ellenséges fogadtatás miatt ki sem szállt a kocsijából.

A Múzeumkertben ebéd előtt már jóval többen ócsárolták Gyurcsányt, aki itt sem mondott beszédet. A több ezres tüntető tömegnek a színészek játéka sem volt szent, egyedül a Himnusz és a Szózat hangjainál maradtak csendben. Ebéd után a Petőfi szobornál már a tojások is előkerültek az árpád sávos zászlót lobogtatók kelléktárából, s eggyel még a beszédét mondó főpolgármestert is eltalálták.

Akkortájt érkezett meg Erdélyből az államfő, s a Lánchídon sétált át a Parlamentbe. 2 órakor 21 főnek Kossuth-díjat, 18-nak Széchenyi-díjat, 16-nak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adta át. Közöttük volt a 85-ik születésnapját három hete ünneplő Illovszky Rudolf is. A középkeresztet a csillaggal később adja át Lámfalussy Sándornak az államfő. A vadászterembeli fogadáson Gyurcsány mondott pohárköszöntőt, s a kormánytagok is mind ott voltak, míg a jobboldali képviselők közül csak Pokorni Zoltán és Harrach Péter volt minisztereket láttam.

A szocialisták 4 órakor a szomszédos Politikatörténeti Intézetbe mentek a Szabad Sajtó-díj átadására. Ugyanekkor kezdődött a Petőfi szobornál a Fidesz nagygyűlése is. Ezt nem zavarták meg a tüntetők, itt nem hangzott el, hogy Orbán, takarodj! Hogy gyávább-e a baloldal, vagy inteligensebb, azt ki-ki döntse el. A többtízezres tömeg lelkesen itta a volt miniszterelnök szavait, majd fél 7-kor rendben hazaindult. Akkor legalább is így hittük.

Az időzítés remekül sikerült

Kora délután fogták el a rendőrök a Deák téren a féléve keresett Budaházy Györgyöt. Egy igazoltatáson akadt fenn, s az előállítás tényét rögvest be is jelentették. Több se kellett a tömegnek, s Szabadítsuk ki Budaházyt! ? jelszóval az Arady utcai rendőrségi épülethez vonultak este 7 óra tájban. Mivel ez az épület az Andrássy út 60. ? tehát a Terror Háza Múzeum ? hátsó oldalánál van, a nép is itt gyülekezett. A rendőrség módszeresen szorította ki őket több irányba könnygáz és vízágyú bevetésével.

Amíg az utcán zajlott az élet, a Művészetek Palotájában este végre a miniszterelnök is megszólalt. Nagy tapsot váltott ki a jelenlévőkből a zártkörű rendezvényen, hogy 1848. március 15-ét nem forradalomként, hanem a reformok kezdeteként jellemezte. Beszéde után újabb díjak átadására került sor a Duna-parti épületben.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fesztivál a fővárosban
  2. ZETApress » Élre állhat holnap az MTK

Szóljon hozzá!